Pandemia de coronavirus a făcut prăpăd în România. După luni întregi de stare de urgență, țara noastră se pregătește să scape de unele restricții și să intre în starea de alertă. Va fi însă dezastru după 15 mai. Alexandru Rafila atrage atenția. Am putea avea infectări pe bandă rulantă.
Șeful Societății Române de Microbiolegie, Alexandru Rafila, atrage atenția. Am putea avea mari probleme după data de 15 mai atunci când va expira starea de urgență.
Va fi dezastru după 15 mai
Alexandru Rafila spune că transportul în comun va fi unul dintre elementele cele mai sensibile în implementarea măsurilor de relaxare. E greu de menţinut distanţarea socială.
„În ceea ce priveşte mijloacele de transport, sunt destul de reţinut. Una e să recomanzi, şi alta să poţi să pui la dispoziţie suficiente mijloace de transport, cu o suficientă frecvenţă, care să permită aplicarea acestor măsuri. În ceea ce priveşte transportul, o să fie unul dintre elementele cele mai sensibile în implementare măsurilor recomandate”, a spus Alexandru Rafila, conform Digi24.
Afirmaţia vine în urma măsurilor de relaxare care vor fi luate după 15 mai anunţate de Institutul Naţional de Sănătate Publică. În transportul în comun, accesul va fi condiţionat de purtarea obligatorie a măştii sanitare, iar numărul pasagerilor va fi redus la jumătate din capacitatea maximă de transport.
Pe lângă măsurile de distanţare socială care rămân în vigoare, accesul în vehicule se va face doar pe prima uşă, în timp ce coborârea se va face pe celelalte uşi.
În ceea ce privește mijloacele de transport în comun de suprafaţă, autobuz, troleibuz, tramvai, microbuz s-au luat mai multe hotătâri.
1. Companiile de transport vor lua măsura separării compartimentului dedicat conducătorului auto de restul spaţiului destinat transportului pasagerilor;
2. Se vor marca cu un semn vizibil de culoare verde locurile permise pentru transportul pasagerilor, astfel încât să se păstreze distanţa de minim un metru între pasageri;
3. Pentru vehiculele cu cel puţin două uşi, accesul în interiorul vehiculului se va realiza doar pe uşa din partea frontală a vehiculului, iar coborârea pe cealaltă uşă/celelalte uşi;
4. Pentru microbuzele care efectuează transport intra-urban este permis doar transportul persoanelor pe scaune, cu respectarea regulilor generale prezentate mai sus.
Vor fi restricții și la mijloacele de transport în comun între localităţi: autobuz, autocar, microbuz.
1. Se vor marca cu un semn vizibil de culoare verde locurile permise pentru transportul pasagerilor, astfel încât să se păstreze distanţa de minim un metru între pasageri;
2. Companiile de transport vor lua măsura separării compartimentului dedicat conducătorului auto de restul spaţiului destinat transportului pasagerilor;
3. Pentru vehiculele cu cel puţin două uşi, accesul în interiorul vehiculului se va realiza doar pe uşa din partea frontală a vehiculului, iar coborârea pe cealaltă uşă/celelalte uşi.
În ceea ce privește transportul de persoane cu metroul pe reţeaua de căi ferate subterane şi supraterane s-au luat următoarele decizii:
1. Se vor marca cu un semn vizibil de culoare verde locurile permise pentru transportul pasagerilor, atât pentru transportul în picioare cât şi pentru transportul pe scaune, astfel încât să se păstreze distanţa de minim un metru între pasageri;
2. Accesul în staţiile de metrou se va realiza în mod controlat, astfel încât, pe peroanele de aşteptare pasagerii să poată păstra distanţa de minim un metru între ei.
Sursă foto: INQUAM Photos, Alexandru Prepeliţă