Proiectul de dublare a alocaţiilor de stat pentru copii ar putea avea un efect devastator asupra României, a avertizat, în plenul Camerei Deputaţilor, vicepremierul Raluca Turcan. Ea a arătat care vor fi efectele acestei măsuri, în cazul în care ar fi adoptată.
Vicepremierul Raluca Turcan a luat cuvântul, miercuri, în plenul Camerei Deputaţilor, unde aveau loc dezbaterile privind proiectul de lege pentru dublarea alocaţiilor. Turcan a atras atenţia că dublarea alocaţiilor de stat pentru copii va avea efecte teribile asupra economiei româneşti: deficitul ar creşte la 5%, fondurile europene ar fi sistate, iar puterea de cumpărare a românilor ar scădea drastic.
„Suntem în următoarea situaţie. Punctul pe care îl dezbatem pe ordinea de zi este acela al dublării alocaţiilor pentru copii în condiţiile în care Guvernul actual de la 1 ianuarie urmăreşte indexarea alocaţiilor în raport cu rata inflaţiei, dupa ce ele au fost dublate de PNL (…) Dumneavoastră ce aţi făcut acum? Ar conduce la un deficit de 5% din PIB ceea ce ar putea conduce la împrumuturi mai scumpe, fonduri europene sistate, creşterea inflaţiei şi scăderea puterii de cumpărare”, a declarat Raluca Turcan în Parlament.
Cum s-ar putea majora alocaţiilor copiilor din România
Legea adusă în discuţie de Turcan prevede că alocaţia de stat pentru copii se stabileşte în cuantum de:
- 600 lei pentru copiii cu vârsta de până la 2 ani sau de până la 3 ani, în cazul copilului cu handicap
- 300 lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 2 ani şi 18 ani
- 600 lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 3 ani şi 18 ani, în cazul copilului cu handicap
Camera Deputaţilor este for decizional în acest caz.