Ministerul Transporturilor și Infrastructurii va elabora Regulamentul de recepție a lucrărilor executate şi pentru infrastructura de interes naţional din domeniul aerian, naval şi al infrastructurii de metrou gestionate de Metrorex S.A., potrivit unei ordonanţe pentru modificarea şi completarea Legii nr. 10/1995 privind calitatea în construcții, aprobată în şedinţa de guvern de vineri, 18 august 2023.

Regulamentul are în vedere crearea unui cadru legal unitar aplicabil proiectelor de infrastructură de transport, eliminarea blocajelor apărute în implementarea proiectelor aferente infrastructurii şi accelerarea punerii în funcţiune a obiectivelor de investiţii. În prezent, pentru infrastructura de interes naţional din domeniul aerian şi din domeniul naval, regulamentul aplicabil este cel elaborat de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei. Există și un regulament separat pentru infrastructura rutieră şi feroviară., elaborat de Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii.

Legea nr. 10/1995 privind calitatea în construcţii

Art. 1. – (1) Calitatea construcţiilor este rezultanta totalităţii performanţelor de comportare a acestora în exploatare, în scopul satisfacerii, pe întreaga durată de existenţă, a exigenţelor utilizatorilor şi colectivităţilor.
(2) Exigenţele privind calitatea instalaţiilor şi a echipamentelor tehnologice de producţie se stabilesc şi se realizează pe bază de reglementări specifice fiecărui domeniu de activitate.

Art. 2. – (1) Prevederile prezentei legi se aplică construcţiilor şi instalaţiilor aferente acestora, denumite în continuare construcţii, în etapele de proiectare, de verificare tehnică a proiectelor, execuţie şi recepţie a construcţiilor, precum şi în etapele de exploatare, expertizare tehnică şi intervenţii la construcţiile existente şi de postutilizare a acestora, indiferent de forma de proprietate, destinaţie, categorie şi clasă de importanţă sau sursă de finanţare, în scopul protejării vieţii oamenilor, a bunurilor acestora, a societăţii şi a mediului înconjurător.
(2) Instalaţiile prevăzute la alin. (1) cuprind instalaţiile electrice, sanitare, termice, de gaze, de ventilaţie, de climatizare/condiţionare aer, de alimentare cu apă şi de canalizare, exclusiv instalaţiile, utilajele şi echipamentele tehnologice industriale.

Art. 3. – Prin prezenta lege se instituie sistemul calităţii în construcţii, care să conducă la realizarea şi exploatarea unor construcţii de calitate
corespunzătoare, în scopul protejării vieţii oamenilor, a bunurilor acestora, a societăţii şi a mediului înconjurător.

Art. 4. – (1) Sistemul calităţii în construcţii se aplică în mod diferenţiat în funcţie de categoriile de importanţă ale construcţiilor, conform regulamentelor şi procedurilor de aplicare a fiecărei componente a sistemului. (2) Clasificarea în categorii de importanţă a construcţiilor se face în funcţie de complexitate, destinaţie, mod de utilizare, grad de risc sub aspectul siguranţei, precum şi după considerente economice.

Art. 5. – (1) Pentru obţinerea unor construcţii de calitate sunt obligatorii realizarea şi menţinerea, pe întreaga durată de existenţă a construcţiilor, a următoarelor cerinţe fundamentale aplicabile:

a) rezistenţă mecanică şi stabilitate;
b) securitate la incendiu;
c) igienă, sănătate şi mediu înconjurător;
d) siguranţă şi accesibilitate în exploatare;
e) protecţie împotriva zgomotului;
f) economie de energie şi izolare termică;
g) utilizare sustenabilă a resurselor naturale.