O nouă analiză a oamenilor de știință din Noua Zeelandă sugerează că nu ar trebui să renunțăm încă la speranță. Într-o meta-analiză și analizând comparațiile cu variola și poliomielita, echipa sugerează că eradicarea ar putea fi încă fezabilă, chiar dacă nu va fi ușor, potrivit Sciencealert.
„În timp ce analiza noastră este un efort preliminar, cu diverse componente subiective, pare să pună eradicarea COVID-19 în tărâmul posibilului, în special în ceea ce privește fezabilitatea tehnică”, scriu autorii.
Națiuni precum China, Hong Kong, Islanda și Noua Zeelandă au reușit să elimine temporar virusul înainte de apaariția vaccinurilor, utilizând controlul frontierei, purtarea măștilor, distanțarea fizică, testarea și urmărirea contactelor.
Poliomielita este o altă poveste de succes a vaccinării și eradicării bolii. Două din cele trei serotipuri de poliovirus au fost eradicate la nivel global, iar cazurile de poliovirus sălbatic au scăzut cu 99% din 1988 până în 2018.
Echipa a creat un sistem de notare în trei puncte pentru 17 variabile de eliminare, cum ar fi disponibilitatea unui vaccin sigur și eficient, durata de viață a imunității, impactul măsurilor de sănătate publică și gestionarea eficientă de către guvern a infecțiilor.
Privind aceste variabile, au descoperit că COVID-19 a obținut 28 de puncte din 51, comparativ cu poliomielita, care a obținut 26 din 51. Aceasta înseamnă că, pentru toate aceste variabile, nu căutăm un scor perfect, dar avem multe elemente necesare pentru a putea considera eradicarea ca fiind fezabilă. „În această analiză preliminară, eradicarea COVID-19 pare puțin mai fezabilă decât pentru poliomielită, dar mult mai puțin decât pentru variolă”, concluzionează echipa.
Autorii analizei subliniază că există unelre provocări tehnice pentru eradicarea COVID-19, care nu au influențat la fel de mult poliomelita și variola. De exemplu, ezitarea în fața vaccinului și evoluția rapidă a variantelor virale, care pot depăși programele globale de vaccinare.