Un nou serviciu medical ar putea fi decontat de CNAS! Care sunt condițiile
Serviciile psihologice ar putea fi decontate direct, arată o propunere venită din partea USR. Deputatele Oana Murariu și Diana Stoica au venit cu această propunere care prevede ca românii care au nevoie de servicii psihologice să beneficieze de decontare directă pentru trei ședințe, asta doar dacă psihologii vor încheia un contract cu Casa Națională a Asigurărilor de Sănătate.
Această idee a fost lansată în cadrul unei dezbateri care a avut loc la Palatul Parlamentului și în cadrul căreia Oana Murariu a precizat că vor exista discuții cu cei din domeniu pentru a găsi cea mai potrivită metodă pentru ca accesul românilor la aceste servicii să fie debirocratizat.
„Dacă mergi întâi la un psihiatru sau la un medic de altă specialitate şi îţi dă un bilet de trimitere, iar apoi mergi la psiholog şi mai trebuie completate încă cinci acte, foarte mulţi oameni o să renunţe. În schimb, dacă te duci tu direct, îţi alegi psihologul – cu condiţia să aibă contract cu Casa – te duci, ai o primă discuţie, o ai şi pe a doua, şi pe a treia, observi că nu este nicio problemă să te duci să discuţi cu cineva şi decizi dacă vrei să continui terapia şi o plăteşti tu sau dacă te duci mai departe la un medic care îţi poate prescrie continuarea consultaţiilor, care vor fi decontate de Casă, dacă sunt îndeplinite anumite criterii”, a precizat aceasta.
Acces mai facil la serviciile de sănătate mintală
Deputatul USR Diana Stoica mai spune că obiectivul acestei propuneri este accesul mai facil al românilor la serviciile de sănătate mintală, subliniind că CNAS va avea un rol esențial în acest context.
„Am înţeles că e nevoie şi de modificări legislative, principale şi secundare. Pe partea de legislaţie secundară, norme de implementare, responsabil este Ministerul Sănătăţii, dar sper să existe deschidere din partea dânşilor. Casa Naţională de Asigurări va avea un rol esenţial în acest context”, a precizat ea.
Orice nou decont necesită resurse
Fostul ministru al Sănătății, Ioana Mihăilă, a declarat că orice nou decont al unui serviciu medical necesită resurse, însă spune că netratarea anxietății și a depresiei generează costuri de un triliard de dolari anual la nivel global.
„Aceste costuri se reflectă atât în starea de sănătate a celor care suferă de astfel de afecţiuni, cât şi în reducerea productivităţii. Acelaşi studiu al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii apreciază că pentru fiecare dolar investit în sănătate mintală, în terapii care sunt dovedit cost-eficiente, întoarcerea este de patru dolari în creşterea productivităţii muncii şi în reducerea impactului asupra sistemului de sănătate. (…) Atunci când gândim un decont, trebuie să gândim şi o standardizare şi să ştim ce decontăm, la ce fel de psiholog, cu ce fel de specialitate şi ce fel de terapii decontăm pentru pacienţii care solicită consult psihologic”, a spus Ioana Mihăilă.
Consultațiile ar putea să nu fie susținute de CNAS
Cu toate acestea, psihiatrul Matilda Zăvoianu spune că există riscul ca aceste consultații să nu poată să fie susținute de Casa Națională a Asigurărilor de Sănătate (CNAS), subliniind că sănătatea mintală este ”la pământ în România”.
„Dacă serviciile acestea psihologice vor fi gratuite, cu fonduri de la Casa de Asigurări, înseamnă că în următoarea etapă vor dori şi logopezii şi kinetoterapeuţii – pentru că mai există şi alte servicii conexe actului medical. Să vă gândiţi la chestia aceasta, pentru că văd că idei de finanţare, de fapt, nu prea ar fi. Adică, nu mergem pe cârpeli, să vedem cum facem cu banii, de unde mai scoatem, să prescriem mai multe generice… nu în situaţia în care sănătatea mintală, în general, este la pământ în România. Adică, tratamentul este gratuit pentru bolnavul psihiatric doar în lege, pentru că sunt medicamente – pentru schizofrenie, de exemplu, pentru care pacientul plăteşte”, a spus ea.
Serviciile psihologice sunt necesare în România
După declarațiile făcute de psihiatrul Matilda Zăvoianu, președintele Asociației Psihologilor Atestați din România a precizat că intervenția și serviciile psihologice sunt necesare în țara noastră, având în vedere că am ajuns la un grad inacceptabil de suicid.
„Din ’90 încoace, populaţia României este într-o permanentă stare de adaptare şi readaptare. Şi aş pleca de la definiţia sănătăţii: înseamnă stare de bine din punct de vedere psihic, fizic, intelectual şi relaţional. Nu cred că este momentul acum să aşteptăm rezultatele unor studii ca să putem face această schimbare. Dimpotrivă, avem statistici care arată că am ajuns la un nivel de suicid inacceptabil. Ce să mai aşteptăm? Nu mi se pare corect”, a precizat Nicoleta Pleşan.
Problemele de sănătate mintală s-au acutizat în perioada pandemiei
Europarlamentarul Alin Mituță a precizat că problemele de sănătate mintală s-au acutizat în perioada pandemiei de coronavirus, potrivit mai multor studii. De asemenea, el mai spune că tinerii și adolescenții au fost cei mai afectați.
„În ce priveşte problema specifică a accesului la servicii de sănătate mintală, în general, sunt în continuare diferenţe destul de mari între statele membre. Belgia are deja un proiect pilot care merge exact în ideea de a avea acces direct la un psiholog, pentru cei care au nevoie, şi programul pilot se aplică pentru opt sesiuni pe an, care sunt rambursate în sistemul public. (…) Ne pregătim ca şi la nivel european să avem un plan concret pentru sănătate mintală. Cred că e una din priorităţile importante şi cred că până la finalul anului vom avea un proiect în sensul acesta, care va fi apoi discutat şi pus în practică”, a spus Alin Mituţă.