Lovitură totală pentru cei care stau la bloc! Tanczos Barna: „Sper să fie interzise în cel mai scurt timp”

Așadar, ministrul Mediului a explicat că propunerea este pregătită și el spera ca măsura să fie luată în cel mai scurt timp. Totodată, Barna a amintit de faptul că există orașe unde centralele individuale au fost interzise, precum Brașovul și Clujul.

„Eu sper ca centralele individuale să fie interzise în blocurile noi. Războiul a mutat centrul atenției în coaliție, dar sper să se ia o măsură în cel mai scurt timp, am propunerea pregătită, dar având în vedere că pe masa coaliției au fost probleme mult mai grave, această temă a fost puțin amânată.

Există deja idei, există orașe unde au fost interzise aceste centrale individuale, în Brașov , în Cluj, și cu siguranță se pot găsi soluții alternative la aceste variante și poluante și costisitoare, cele de scară, de bloc, sunt mai eficiente și mai puțin poluante”, a declarat Tanczos Barna pentru gandul.ro

Aceste centrale termice de apartament trebuie schimbate de urgență

În altă ordine de idei, E.ON Energie Romania a efectuat un sondaj care a scos la iveală că aproape 27% din centralele termice pe gaz din România sunt mai vechi de 10 ani, motiv pentru care trebuie înlocuite.

Compania mai spune că prin alegerea unei centrale în condensare, consumul de gaze poate fi redus cu 30%.

„Circa 27% din centralele termice pe gaz din gospodăriile din România sunt mai vechi de zece ani, potrivit rezultatelor unor sondaje realizate de E.ON anul trecut. Compania recomandă înlocuirea acestora cu centrale noi, în condensare, cu eficienţă energetică ridicată, care asigură economii la factură şi un confort superior”, se arată în comunicatul de presă.

Compania mai spune că pe fondul creșterii prețurilor la energie, toți consumatorii ar trebui să devină preocupați cu aplicarea măsurilor de eficiență energetică, subliniind că așa vor plăti mai puțin la factură, dar vor avea același confort.

Cea mai accesibilă soluție pentru a scădea consumul de gaze este înlocuirea centralelor vechi, cu randament scăzut și consum crescut. E.ON Energie Romania spune că o centrală în condensare are o eficiență de 108% faţă de centralele convenţionale.

Astfel, consumul de gaze este redus cu până la aproximativ 3.600 kWh de gaze naturale pe an, pentru un consum mediu anual de circa 12.000 kWh. Așadar, economia la factură poate fi de aproximativ 1.000 lei pe an.