Pedepse înăsprite pentru cei care dau foc vegetației. Proiectul de lege a fost depus

Totodată, mesajul a fost transmis și de către grupul parlamentar al PNL din Camera Deputaților. Deputatul liberal a explicat că incendierea miriștilor, terenurilor agricole și a pădurilor trebuie să constituie o infracțiune.

„V-am spus zilele trecute despre inițiativa legislativă prin care pedepsele celor care dau foc vegetației și creează dezastre naturale să fie înăsprite. Incendierea miriștilor, terenurilor agricole și a pădurilor trebuie să constituie infracțiune.

Astăzi, am depus proiectul de lege alături de colegul meu, senatorul Vlad Mircea Pufu. Proiectul intră în circuit legislativ la Senat și merge apoi la Camera Deputaților pentru vot final”, a scris Gabriel Avramescu pe Facebook.

Documentul poate fi vizualizat Aici.

Informațiile transmise anterior de Tanczos Barna

Amintim că ministrul Mediului a scris anterior că vor fi majorate amenzile destinate persoanelor care dau foc miriștilor, deoarece „arderile necontrolate nu doar poluează aerul, dar afectează sănătatea umană și au un efect negativ și asupra solului”, în contextul în care acest fenomen continuă să fie o practică zilnică.

„Trebuie să stopăm fenomenul arderilor ilegale de vegetație și miriști. În ciuda interdicției și a controalelor regulate ale Gărzii de Mediu, în anumite regiuni acest fenomen continuă să fie o practică zilnică. Arderile necontrolate nu doar poluează aerul, dar afectează sănătatea umană și au un efect negativ și asupra solului.

Astfel am decis majorarea amenzilor contravenționale pentru arderea miriștilor, turbăriilor, litierei pădurii, stufului, tufărișurilor sau vegetației ierboase. Noile amenzi vor fi cuprinse între 7.500 și 15.000 lei pentru persoane fizice, iar pentru persoane juridice amenda va fi între 50.000 și 100.000 lei. Am semnat proiectul ordonanței de urgență si sper ca în cel mai scurt timp posibil să fie adoptat”, a scris la rândul său Tanczos Barna.

Tanczos Barna a vorbit și despre masa lemnoasă din România, subliniind că țara noastră are mai mult lemn decât exportă.

„De ce spun unii că este criză? Pentru că vor să creeze artificial şi intenţionat impresia că suntem într-o criză pe resursa lemn. Interesul lor a fost de la bun început să torpileze implementarea SUMAL. Interesul celor care nu vor ca masa lemnoasă exploatată ilegală să se reducă an de an este să nu existe sisteme de control eficiente, să nu existe trasabilitate eficientă pentru că recunosc ei în mod public că preţurile au crescut probabil din cauza faptului că s-a redus mult masa lemnoasă exploatată nelegal şi presiunea pe preţul masei lemnoase legal exploatate, a crescut”, a mai spus ministrul.