Vânzarea petardelor către publicul larg se va interzice în România! În acest moment, în atenția Senatului se află un proiect care urmărește interzicerea vânzării petardelor către persoane fizice obișnuite.
Motivul pentru care s-a luat decizie are legătură cu numărul mare de accidente care se petrec în perioada sărbătorilor de iarnă. Un alt argument ține de reducerea stresului resimțit de animalele de companie, în special de câini.
Senatorii vor să modifice Legea nr. 126/1995 privind regimul materiilor explozive. Parlamentarii vor să interzică comercializării către populație a categoriei de articole pirotehnice din care fac parte și petardele.
Despre acest subiect a vorbit în urmă cu ceva vreme deputatul USR Radu Molnar. El a anunțat, atunci, că a fost depus un proiect de lege care cere interzicerea comercializării materialelor pirotehnice de categorie P1 către persoane fizice și înăsprirea regulilor pentru categoria F2.
Va fi interzis total în România. Ce produse nu mai pot fi comercializate?
Din lege, se va elimina regula actuală care stabilește că “persoanele care au împlinit vârsta de 16 ani pot deține și utiliza articole pirotehnice din categoriile 1 și P1”, potrivit legii menționate. Prevederea va fi înlocuită cu “persoanele care au împlinit vârsta de 18 ani pot deţine şi utiliza articole pirotehnice din categoria F1 şi T1”.
Astfel, vânzarea articolelor pirotehnice din categoria P1 (articole pirotehnice, altele decât articolele pirotehnice de divertisment şi articolele pirotehnice de scenă, care prezintă un risc scăzut) va mai fi posibilă, după aplicarea măsurilor din acest proiect, doar către persoane fizice specializate, mai exact, artificieri sau pirotehnicieni autorizaţi, sau către firmele autorizate în domeniu.
Românii vor putea cumpăra, totuși, anumite articole pirotehnice din categoria P1. Este vorba despre cele destinate vehiculelor, inclusiv airbagurile şi sistemele de pretensionare a centurilor de siguranţă, care vor putea fi vândute doar integrate într-un vehicul sau într-o piesă detaşabilă a unui vehicul.
Ce se întâmplă cu petardele de Crăciun?
Pe lângă pocnitorile de Crăciun, în categoriile 1 și P1 se mai încadrează și următoarele articole pirotehnice: focuri bengale, beţişoare bengale, jerbe, granule scânteietoare, chibrituri detonante, pocnitori pentru petreceri, şerpi, scântei, pocnitori cu confeti şi bobiţe explozive.
Din categoria F1 fac parte articolele pirotehnice de divertisment care prezintă un risc foarte scăzut şi un nivel de zgomot neglijabil şi care sunt destinate utilizării în spaţii restrânse, inclusiv în interiorul clădirilor cu destinaţia de locuinţă, iar din categoria T1 fac parte articolele pirotehnice pentru utilizarea pe scenă care prezintă un risc scăzut.
Doar cele două categorii, respectiv F1 și T1, se vor mai putea vinde către persoanele fizice după ce proiectul va intra în vigoare.
„Prin interzicerea completă a comercializării categoriei P1, nu va mai exista nicio justificare pentru comercianți să vândă aceste articole persoanelor fizice neautorizate. Cealaltă categorie vizată, F2, poate fi utilizată doar de artificieri sau pirotehnicieni, dar adesea nu sunt respectate condițiile legale de utilizare.
În urma modificării propuse de noi, organizarea de jocuri cu articole pirotehnice din categoria F2 se va face doar după obținerea unei autorizații din partea primăriei și a inspectoratului de poliție județean”, a spus, în momentul anunțului privind modificarea legii, deputatul Molnar.