O nouă regulă va fi impusă de UE în ceea ce privește alimentele şi lemnul. Importurile acestora din zonele defrişate ar putea fi interzise în toată Uniunea Europeană. Această măsură este cuprinsă într-o propunere de care s-a aflat în urmă cu puțin timp.
Este vorba de un proiectul de lege, pe care cei de la UE vor să îl aplice în toate cele 27 de ţări membre, inclusiv în România. Conform inițiativei, companiilor li se va solicita să arate că produsele lor din soia, carnea de vită, uleiul de palmier, cacao, cafea şi lemn sunt certificate ca provenind din zone „fără defrişări”.
Această decizie a fost luată după ce s-a luat un angajament internaţional la summitul COP26. Reuninea a avut loc săptămâna trecută și a vizat tema stopării defrişărilor până în 2030.
Despre inițiativa pusă la cale la Bruxelles a dat detalii, într-o conferință de presă, comisarul UE pentru politica de acţiune climatică, Virginijus Sinkevicius. El a susținut că este o propunere este una cu adevărat inovatoare. Potrivit oficialului UE, nu sunt vizate doar defrişările ilegale, ci şi defrişările cauzate de expansiunea agriculturii.
Se schimbă total regulile pentru alimente. Condițiile care trebuie îndeplinite
Potrivit datelor aflate până acum, trebuie îndeplinite două criterii. Prima regulă ar fi ca mărfurile să fie produse în conformitate cu legile ţării de origine. Al doilea criteriu presupune ca acestea să nu fie produse pe terenuri defrişate sau degradate după ianuarie 2021.
Noile măsuri ar lovi puternic înţări precum Brazilia, unde defrăşările în scopuri agricole au fost îndelung dezbătute. Trebuie amintit că defrişarea Amazonului a atins un nou record luna trecută, potrivit Institutului Naţional de Cercetare Spaţială din Brazilia. Grupul pentru protecţia mediului WWF spune că importurile UE sunt responsabile pentru 16% din defrişările globale.
Decizia cheie luată la summit-ului COP26
Cu ocazia primului acord major al summit-ului COP26 privind schimbările climatice, cei peste 100 de lideri mondiali au promis că vor pune capăt și vor inversa efectul defrișărilor până în 2030. Potrivit relatărilor BBC, Brazilia, unde întinderi extinse din pădurea tropicală amazoniană au fost tăiate, s-a numărat în mod ironic printre semnatari. Angajamentul include aproape 14 miliarde de lire sterline din fonduri publice și private.
Experții au salutat această mișcare. Ei au avertizat că un acord anterior din 2014 „nu a reușit deloc să încetinească defrișarea” și, de asemenea, trebuie respectate angajamentele. Doborârea copacilor contribuie la schimbările climatice, deoarece epuizează pădurile care absorb cantități mari de CO2, gaz care susține încălzirea globală.
Peste 30 dintre cele mai mari companii financiare din lume – inclusiv Aviva, Schroders și Axa – au promis, de asemenea, că vor pune capăt investițiilor în activități legate de defrișare.