Document extrem de important pe masa Guvernului României! Proiectul de ordonanţă de urgenţă ar putea fi adoptat chiar astăzi. De ce este legea anti-speculă atacată de numeroase voci din piaţă?
Legea anti-speculă, pe ordinea de zi a Guvernului
Joi, 16 iunie, pe ordinea de zi a Executivului se află un proiect de ordonanță de urgență privind combaterea speculei, respectiv practicarea unor prețuri nejustificat de mari.
Proiectul a fost discutat anterior în primă lectură la nivelul Guvernului.
Prina această ordonanţă de urgenţă, autorităţile intenţionează să stabilească produsele sau categoriile de produse și/sau serviciile considerate în situație de risc speculativ, ce pot afecta buna funcționare a economiei sau bunăstarea consumatorului.
Produsele şi serviciile nu au fost încă stabilite clar, ele urmând să fie stabilite ulterior, prin Hotărâre de Guvern, pentru o perioadă determinată de timp.
Ce îşi propune această ordonanţă de urgenţă?
Scopul proiectului este interzicerea următoarelor acţiuni:
- practicarea unor prețuri nejustificat de mari;
- limitarea producției sau a vânzărilor;
- acumularea de mărfuri în scopul creării unui deficit pe piața internă și revânzării lor ulterioare la un preț crescut în mod artificial.
Marile lanţuri de magazine din România, dar şi economiştii, criticat intenţia Guvernului, acuzând că astfel va fi afectată economia de piaţă, iar legea va permite abuzuri.
Spre exemplu, economistul Cristian Păun este de părere că producătorii și consumatorii vor avea direct de suferit interferenței statului în piață, prin reglementarea „speculei” și a prețurilor.
Intervenția Guvernului în acest domeniu nu reprezintă decât „populism”, iar fixarea prețurilor este „cea mai periculoasă temă cu care politicienii pot veni în fața noastră”, potrivit economedia.ro.
Explicaţiile oferite de preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu
De cealaltă parte, preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, declara, în urmă cu două zile, că legea anti-speculă va avea prevederi clare în care se va spune ce este un preţ nerezonabil de mare.
El e explicat şi ce modificări au fost aduse proiectului iniţial, în urma recomandărilor primite de la ministere şi a consultării cu mediul de afaceri.
„Cea mai importantă modificare este că atunci când va spune Guvernul că anumite produse sunt în risc speculativ o să şi spunem ce înţelegem printr-un preţ nerezonabil de mare. Deci o să spunem de a caz la caz. O să vedem.
Dacă vorbim de un produs, vedem condiţiile din piaţă de la momentul respectiv şi o să spunem „domnule, preţul peste un anumit nivel sau adaosul peste un anumit nivel, acela reprezintă un preţ nerezonabil de mare” ca să aibă companiile certitudine că nu vor fi amendate.
Să nu îi lăsăm pe ei să ghicească ce e acela un preţ nerezonabil de mare, ci le vom spune deja în actul normativ, în Hotărârea de Guvern se va spune peste ce nivel nu poate să treacă.
Asta spun eu că e diferenţa cea mai mare care dă o mai mare certitudine, care ajută mediul de afaceri să se adapteze mai uşor la această legislaţie”, a explicat Bogdan Chiriţoiu.
Amenzile merg până la 500.000 de lei, a adăugat şeful Consiliului Concurenţei, dar importantă nu este sancţiunea pecuniară, ci interzicerea comportamentului, confiscarea mărfii şi confiscarea veniturilor incorecte.