Peste 1,2 milioane de oameni au venit în România de la începutul lunii. Peste o sută de mii sunt în carantină timp de două săptămâni pentru că nu sunt vaccinați. Mulţi dintre românii care s-au întors acasă nu şi-au mai petrecut sărbătorile cu familiile lor dinainte de pandemie.

„Nu am mai fost acasă de Crăciun de vreo trei ani dinainte de COVID”, a spus o tânără care a venit din Londra, conform stirileprotv.ro

Numai în ultimele 48 de ore, peste 30 de mii de persoane au ajuns pe Aeroportul Otopeni din Capitală.

Însă de la începutul lunii peste 1,2 milioane de români şi străini au intrat în România prin toate punctele de trecere a frontierei.

Cel mai aglomerat a fost între 17 şi 19 decembrie, când numărul persoanelor aflate la intrarea în ţară s-a triplat.

Peste 100.000 de români se află în carantină

Pentru unii sărbătorile vor arăta altfel, dar măcar sunt acasă. Autorităţile au anunţat că din data de 19 decembrie, 32.216 români au intrat în carantină, iar în total în acest moment sunt peste 100 de mii în această situaţie.

Aceste persoane ar trebui verificate de direcţiile de sănătate publice din fiecare judeţ, dar şi de poliţişti dacă respectă măsurile de carantinare.

De altfel, reprezentanţii Poliţiei de Frontieră roagă oamenii să îşi pregătească documentele înainte de a intra în ţară pentru a nu se forma cozi.

„Având în vedere obligativitatea completării formularului digital pentru toate persoanele care intră în Tomânia recomandăm participanţilor la trafic să fie completat anterior ajungerii în punctul de frontieră. Începând cu 20 decembrie s-a constata că 42% din persoanele care au intrat în România au completat formularul la momentul prezentării în punctul de trecere”⁣, potrivit P0liţiei de Frontieră.

De la începutul lunii, peste 900 de mii de persoane au plecat din România.

Românii care se întorc în țară trebuie să completeze un formular

Un număr impresionant de români se confruntă cu o problemă majoră imediat cum au intrat în țară. Mai exact, peste 60% dintre cei care au trecut granița nu au completat PLF-ul (formularul digital de localizare). Din această cauză ei se află sub lupa autorităților.

Dacă nu vor completa formularul în 24 de ore, ei vor fi amendați de către Direcțiile de Sănătate Publică. Amenzile fiind cuprinse între 2.000 și 3.000 de lei. Sancţiunile vor fi trimise prin poştă de către Direcțiile de Sănătate Publică, acestea având acces la baza de date.

”La început a fost destul de îngrijorător procentul celor care ajungeau în frontieră și nu aveau PLF, aproximativ 76% în primele ore. Astăzi vorbim despre aproximativ 60% dintre cetăţenii care sosesc în frontieră şi nu completează PLF. Vom vedea câţi din 60% îl completează în următoarele 24 de ore”, a afirmat recent ministrul de Interne, Lucian Bode.