„Apocalipsa insectelor” ar trebui să dea semnalul de alarmă pentru omenire. Pe măsură ce insectele devin tot mai puține, biodiversitatea va fi redusă semnificativ.
Povestea dispariției insectelor, publicată de New York Times, a relatat prăbușirea în mare parte neobservată a albinelor, gândacilor, fluturilor și altor mici viețuitoare cu multe picioare.
O adevărată catastrofă ecologică. Reducerea numărului insectelor din lanțul trofic nu ar fi doar catastrofală pentru viața sălbatică. Ar avea și consecințe directe asupra aprovizionării cu alimente pentru oameni.
Mai mult decât dispariția gândacilor și greierilor, „Apocalipsa insectelor” este motivul pentru care nu observăm că lumea se schimbă sub picioarele noastre. O chestiune care traversează discipline, sărind de la ecologie la psihologie, spune Brooke Jarvis, autoarea poveștii din NY Times. Jarvis spune că narațiunea ei ar trebui să fie una de suspans.
„M-am gândit întotdeauna la această poveste ca la începutul unui film de groază, în care nu știi dacă trebuie să iei lucrurile în serios, dar o observi că este ceva ce prevestește răul”, adaugă ea.
Studiile sugerează că numărul insectelor s-a înjumătățit în ultimii 50 de ani, ca rezultat al distrugerii naturii și a utilizării masive a pesticidelor. Aproximativ 40% din cele peste un milion de specii de insecte cunoscute ar putea ajunge pe cale de dispariție