Începând cu data de 1 octombrie, în România, ar fi trebuit să se introducă măsura prin care se va putea returna la magazine orice sticlă, ambalaj sau pet, la care să se emită o garanție în bani ulterior. Autoritățile au anunțat că au întârziat cu punerea în practică a acestei legi.
Autoritățile au anunțat că nu ne vom încadra în termen, pentru că sistemul care ar trebui să asigure acest proces este greu de implementat.
Se poate preda la magazin orice ambalaj care poate fi spălat și refolosit. Iar la schimb se oferă o garanția în valoare de 50 de bani, 1 leu sau chiar mai mult, plătită când se achiziționează produsul. Dar acest lucru încă nu este posibil.
Magazinele nu au infrastructura necesară de colectare a ambalajelor
Una dintre condiții este ca pe sticlele și borcanele cu pricina să se menționeze că sunt reutilizabile. Însă producătorii nu utilizează această practică.
Într-un hypermarket din Brașov a fost găsit un singur sortiment de bere care se vinde ambalat în sticle reutilizabile. Comercianții ar trebui să semnaleze la raft ambalajele refolosibile, dar nici măcar vânzătorii nu știu unde se află.
Nu știu, habar nu am, încercați la recepție” a afirmat unul dintre aceștia.
Multe magazine din România nu dispun de infrastructura necesară pentru a colecta ambalaje. Și nu în ultimul rând, pentru recuperarea garanției este necesar să se păstreze bonul care, ulterior, trebuie prezentat.
Ministrul Mediului Tanczos Barna a recunoscut că implementarea sistemului de reciclare a fost anevoioasă
Alice Nichita, reprezentant asociație, acționar al companiei Returo a declarat următoarele: „Vorbim de un sistem informatic în spate, să fie un software performant, dar în același timp să susțină întregul sistem, dezvoltarea celor 5 sau 6 centre regionale, vorbim de numărare și sortare a ambalajelor care vor fi colectate.”
Iar ministrul Mediului, Tanczos Barna, a confirmat că termenul de 1 octombrie, până la care sistemul de reciclare trebuia să fie pregătit, a fost greu de respectat.
„Temerea de bază este timpul. (…) Nu există în Europa țară care să fi implementat sistemul SGR în mai puțin de doi ani, chiar 3-4.”, a precizat Tanczos Barna.
Julia Leferman, director general Asociația Berarii României a declarat că „este nevoie și de o perioadă de tranziție pentru ca producătorii să se adapteze, și apoi va fi logo-ul SGR care e un element grafic adăugat pe etichetă și permite consumatorului să recunoască ce ambalaje sunt purtătoare de garanție.”
România ocupă penultimul loc în Uniunea Europeană la capitolul colectare selectivă. Rata de reciclare reprezintă 11%. Până în anul 2025, România trebuie să ajungă la o rată de reciclare de 55%. Autoritățile și-au angajat promisiunea ca în 10 ani să depozităm la groapa de gunoi doar 10% din deșeurile municipale.