Dr. Valeriu Gheorghiță, coordonator al campaniei de vaccinare anti-COVID, a explicat recent că doza a treia de ar putea deveni cel mai probabil obligatorie pentru ca schema de vaccinare să fie considerată completă.
Doza a treia devine obligatorie. Valeriu Gheorghiță anunță o nouă condiție pentru a avea schema completă
Anunțul specialistului a fost făcut în contextul în care doza „booster” este considerată eficientă împotriva variantei Omicron, potrivit celor mai recente studii din SUA.
„Este la acest moment cât se poate de clar ca varianta Omicron ocolește răspunsul imun obținut după vaccinarea cu primele două doze sau la trecerea prin boală, însă vestea cea mai bună este că administrarea dozei de booster restabilește eficiența la valorile comparative cu eficiența pe care care vaccinurile o au în cazul variantei Delta”, a declarat Valeriu Gheorghiță.
Regândirea schemei de vaccinare
De asemenea, medicul a precizat că în următoarea perioadă se ia în calcul regândirea schemei de vaccinare care va cuprinde și a treia doză de vaccin anti-COVID.
„Din punctul nostru de vedere în perioada următoare vom vorbi de regândirea unei scheme de vaccinare împotriva Covid-19 ca 2+1, adică cele două doze administrate la un interval de 21 de zile și o doză de booster după minimum șase luni.
Aceasta probabil că va fi considerată o schema de vaccinare completă și care va asigura o protecție superioară optimă pentru toate variantele circulante, dar și pentru viitoare variante care vor apărea de acum înainte. Este aproape clar că aici se va ajunge. Doza booster va deveni obligatorie pentru a fi schema de vaccinare considerată completă”, a completat Valeriu Gheorghiță.
Bilanț COVID joi, 16 decembrie
Până astăzi, 16 decembrie, pe teritoriul României au fost înregistrate 1.796.230 de cazuri de infectare cu noul coronavirus (COVID – 19), dintre care 10.696 sunt ale unor pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă mai mare de 180 de zile după prima infectare. 1.721.785 de pacienți au fost declarați vindecați.
În ultimele 24 de ore au fost înregistrate 812 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), dintre care 22 sunt ale unor pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă mai mare de 180 de zile după prima infectare. Distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienților care erau deja pozitivi, 207 persoane au fost reconfirmate pozitiv. Până astăzi, 58.019 persoane diagnosticate cu infecție cu SARS – CoV – 2 au decedat.
În intervalul 15.12.2021 (10:00) – 16.12.2021 (10:00) au fost raportate de către INSP 84 de decese, dintre care 19 anterioare intervalului de referință, (39 bărbați și 45 femei), ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitalele din Alba, Arad, Argeș, Bacău, Bihor, Bistrița-Năsăud, Brăila, Buzău, Brașov, Călărași, Cluj, Constanța, Covasna, Dolj, Galați, Giurgiu, Harghita, Ialomița, Ilfov, Maramureș, Mehedinți, Mureș, Neamț, Prahova, Sălaj, Sibiu, Teleorman, Timiș, Tulcea, Vaslui, Vâlcea, Vrancea și Municipiul București.