Vești proaste pentru angajații din România! Ar putea pierde o parte din venit. Cine este vizat?
Proiectul de ordin pus în dezbatere publică de Ministerul Finanțelor prevede că toate persoanele care dețin contract part-time sunt obligate să depună la fiecare angajator o declarație pe propria răspundere din care să rezulte faptul că realizează venituri din salarii sau asimilate salariilor în baza a două sau mai multe contracte individuale de muncă, iar baza lunară de calcul cumulată aferentă acestora este cel puțin egală cu salariul minim brut pe țară garantat în plată.
De asemenea, proiectul arată că declarația trebuie depusă lunar, până la data de 5 a lunii următoare celei pentru care se constituie drepturile salariale, conform informațiilor publicate de Ministerul Finanțelor.
Obligațiile angajatorului
În cazul în care proiectul va fi implementat, angajatorul va fi nevoit să elibereze salariatului, la cerere, un document din care să rezulte nivelul bazei lunare de calcul al contribuției de asigurări sociale şi al contribuției de asigurări sociale de sănătate aferentă veniturilor realizate din salarii și asimilate salariilor.
Totodată, dacă salariatul nu depune declarația pe propria răspundere, angajatorul va fi cel care va stabili contribuția de asigurări sociale și contribuția de asigurări sociale de sănătate la nivelul salariului minim brut pe țară corespunzător numărului zilelor lucrătoare din lună în care contractul a fost activ, dacă baza de calcul aferentă venitului realizat, determinată potrivit regulilor specifice fiecărei contribuții se situează sub nivelul salariului lunar minim brut pe țară garantat în plată.
Când va crește salariul minim în România?
Amintim că ministrul Muncii și Solidarității Sociale a fost întrebat anterior ce se va întâmpla cu românii care au salariu minim pe economie și cum îi va ajuta Guvernul de la București pe acești oameni ca să poată face față crizelor suprapuse din țara noastră.
La această întrebare, Marius Budăi a spus: „Este un prim pas pe care l-am făcut cu cei din agricultură. Am dat acea procedură exact ca la construcții, instituind salariul minim de trei mii de lei cu o fiscalitate mai mică. Al doilea pas a fost punerea la dispoziția mediului privat a posibilității majorării salariului minim cu 200 de lei, care sunt netaxabili.
Și al treilea pas, avem acum spre final de an o discuție în Consiliul Național Tripartit cu partenerii sociali, sindicate și patronate pentru a identifica o soluție, astfel încât, de la 1 ianuarie 2023 să avem o majorare a salariului minim”.