Producții artistice adaptate pentru persoanele cu dizabilități

Ministrul Culturii, Raluca Turcan, a transmis că miercuri, Camera Deputaților a adoptat o lege importantă care instituie obligația tuturor instituțiilor de spectacole sau de concerte de a organiza, începând cu anul 2025, cel puțin o producție artistică anual adaptată pentru persoanele cu dizabilități.

Raluca Turcan, a declarat că inițiativa este fundamentată pe dreptul egal al persoanelor cu dizabilități de a experimenta și de a se bucura de cultură.

Turcan a subliniat că aceste persoane sunt în mod constant dezavantajate în ceea ce privește accesul la cultură și și-a exprimat încrederea că managerii instituțiilor culturale vor profita de această oportunitate pentru a face spectacolele mai incluzive.

„Inițiativa mea s-a bazat pe argumentul solid potrivit căruia persoanele cu dizabilități au aceeași nevoie și dorință de a experimenta și de a se bucura de muzică, de teatru, de operă, de spectacole și alte forme de expresie culturală ca orice altă persoană, însă ele sunt complet dezavantajate din punctul de vedere al accesului la cultură”, a declarat ministrul Culturii.

Raluca Turcan
SURSA FOTO: Facebook, Raluca Turcan

Ministerul Culturii va rambursa companiilor românești producătoare de film 30% din cheltuieli

De asemenea, între 2024 și 2026, Ministerul Culturii, prin Oficiul de Film, va rambursa companiilor românești producătoare de film un procent de 30% din cheltuielile eligibile realizate pe teritoriul României.

Acest program, administrat de Oficiul pentru Film și Investiții Culturale, reprezintă un pas important în susținerea industriei creative și în atragerea de producții internaționale.

În ultimul an, s-au depus eforturi considerabile pentru a transfera programul către Ministerul Culturii și pentru a înființa Oficiul pentru Film și Investiții Culturale, care va administra schema de ajutor de stat.

Ministrul Culturii a precizat că toate proiectele în așteptare vor fi analizate și soluționate în lunile următoare, iar Oficiul de Film va efectua plățile aprobate în următoarele două săptămâni.

Ministrul Raluca Turcan a subliniat că îndeplinirea angajamentelor față de producătorii locali și internaționali, precum și deschiderea noului apel de proiecte pe 25 iulie 2024, sunt esențiale pentru a transforma România într-o locație competitivă pentru producțiile cinematografice.

Relansarea programului este de așteptat să atragă producții internaționale mari în România, ceea ce va aduce beneficii nu doar industriei de film, ci și economiei naționale. Estimările arată că, în perioada 2024-2026, producția de film va genera investiții directe de peste 350 de milioane de euro în România.