Articolul 8 din Codul Rutier prevede că orice autovehicul trebuie să aibă trusă medicală de prim ajutor, două triunghiuri reflectorizante şi un stingător. Această obligaţie se aplică şi moticicliştilor, cu toate că acestora le este greu să o respecte. Motivul ar fi lipsa unui loc în care să depoziteze aceste accesori.
Din acest motiv, mai mulți senatori propun o modificare a Codului Rutier 2022, pentru motocicliști. Inițiativa vine de la Cluj, după ce mai mulți motocicliști au primit amenda din cauza lipsei stingătorului, trusei medicale și a triunghiului reflectorizant.
„Motocicleta respectiv mopedul se încadrează în categoria autovehiculelor. Conducătorii de autovehicule care nu au în dotare aceste elemente de siguranţă riscă o amendă cuprinsă între 580 de lei şi 720 de lei.”, a spus Claudiu Costea, un agent de la brigada rutieră.
Riscul de accidente este crescut din cauza accesorilor obligatorii
„Gândiţi-vă că, în cazul accidentelor de motocicletă, motociclistul de cele mai multe ori este proiectat pe şosea, în condiţiile în care acesta ar avea în rucsac un extinctor, aproape de coloană, posibil să rămână toată viaţa într-un scaun cu rotile.”, a spus Gabriel Berea, un inițiator al proiectului, potrivit observatornews.ro
Motocicliștii spun că pur şi simplu nu au unde să ţină toate aceste accesorii și că acestea ar putea deveni periculoase în caz de accident.
„Dacă cineva improvizează vreun suport sau vreun loc unde poate fi pus stingătorul, în zona motorului unde există căldura foarte mare sau în cazul în care motocicleta cade chiar pe partea unde este stingătorul, situaţia poate deveni periculoasă.”, a spus Cristian Anghel, instructor moto.
O soluţie ar fi putut fi cutiile speciale de depozitare, dar inițiatorul Gabriel Berea a spus că „nu putem obliga motocicliştii să îşi cumpere cutiile respective.”
Se schimbă Codul Rutier în România
Aleşii din coalitia de guvernare au modificat ordonanța adoptată de Guvern, care este în vigoare din februarie, potrivit căreia șoferii care manifestă un comportament agresiv în trafic pot rămâne fără permisul de conducere.
Astfel, șoferii agresivi nu vor mai rămâne fără permis. În această categorie intrau, de exemplu, șoferii care foloseau semnalele luminoase și sonore în mod repetat pentru a obliga un alt șofer să elibereze banda de circulație, circulau cu vehiculul la o distanță foarte redusă față de un alt vehicul, reduceau brusc viteza de deplasare fără motiv întemeiat sau foloseau cuvinte sau gesturi obscene.
În schimb, după noua modificare a Codului Rutier, comportamentul agresiv va fi sancționat doar cu amendă.