Se cere interzicerea vânzării țigărilor minorilor născuți după 2010
Comisia Europeană a înregistrat miercuri o Inițiativă Cetățenească Europeană (ICE) intitulată „Apel pentru a realiza un mediu fără tutun și prima generație europeană fără tutun până în 2030”. Una dintre solicitările oficialilor europeni este interzicerea vânzării țigărilor minorilor născuți după 2010.
Potrivit informațiilor de pe site-ul oficial al Comisiei Europene, organizatorii inițiativei solicită o legislație care să salveze noile generații de la dependența de tutun, să acționeze împotriva pericolelor de mediu aferente și împotriva fumatului. Pe scurt, organizatorii inițiativei solicită Comisiei Europene să propună acte juridice pentru a pune capăt vânzării de produse din tutun și nicotină cetățenilor născuți după anul 2010.
De asemenea, organizatorii inițiativei solicită măsuri specifice pentru a obține plaje și maluri de râu fără tutun și fără mucuri de țigară, pentru a crea o rețea europeană de parcuri naționale fără tutun și fără mucuri de țigară, pentru a extinde spațiile fără vapori în aer liber și pentru a elimina publicitatea la tutun și prezența acesteia în producțiile audiovizuale și în mediile sociale.
Comisia Europeană a considerat că această ICE este admisibilă din punct de vedere juridic întrucât îndeplinește condițiile formale. În prezent, organizatorii inițiativei au la dispoziție șase luni de zile pentru a deschide colectarea de semnături, iar dacă vor aduna 1 milion de declarații de susținere din cel puțin șapte state membre UE în decurs de un an, Comisia Europeană va decide dacă dă sau nu curs cererii lor.
Riscurile la care sunt expuși copiii care fumează
Din păcate, există copii care fumează de la vârste fragede, inițial din curiozitate, teribilism sau din dorința de a fi ca cei mari, iar apoi continuă să fumeze și devin dependenți. Efectele negative ale fumatului sunt numeroase, unele apar rapid, iar altele se instalează după mulți ani.
De exemplu, cancerul pulmonar și alte forme de cancer, bolile de inimă sau atacurile cerebrale sunt genul de efecte negative care pot apărea la mulți ani distanță de la prima țigară. Cert este că efectele consumului de tutun se răsfrâng asupra sistemului nervos, a celui respirator, cardiovascular, gastrointestinal, imunitar și metabolic. În multe situații, simptomele apar târziu, însă organismul este atacat de la primele țigări.
„(n.r. Adolescenții care fumează încă din copilărie sunt expuși la) un risc de 2,5 ori mai mare de a raporta tuse cu expectorație sau sânge ori dificultăți de respirație, și un risc de trei ori mai mare de a fi consultat de un medic sau alt profesionist din sănătate pentru o problemă emoțională sau psihologică”, a explicat Magda Ciobanu, medic primar pneumolog, specialist tabacolog la Institutul „Marius Nasta” din București, potrivit totuldespremame.ro.