Din toamnă, fiecare preșcolar și elev va avea această obligație. A fost prevăzut în Legea Învățământului încă de acum 13 ani, dar abia de acum va fi implementat.
Obligație nouă în grădinițe și școli
Fiecare preșcolar și elev va trebui să aibă portofoliul educațional, care va fi actualizat pe toată durata studiilor, până la absolvirea liceului. Acesta va include toate rezultatele școlare, diplomele și recomandările primite, ajutând elevii să-și aleagă facultatea și cariera potrivită și oferind părinților o imagine clară a nivelului de pregătire al copiilor.
Deși portofoliul educațional a fost prevăzut în Legea Învățământului încă de acum 13 ani, abia din această toamnă va fi implementat pentru copiii de grădiniță (grupele mari și mijlocii) și pentru elevii de la clasa pregătitoare.
Ce trebuie să conțină portofoliul educațional
Portofoliul educațional va reflecta abilitățile și performanțele fiecărui elev, fiind util pentru orientarea în carieră. Dosarul va include:
- Fișa matricolă
- Notele obținute la examenele naționale sau olimpiade
- Diplomele, certificatele și documentele primite pentru diverse activități
Părerile specialiștilor și părinților
Reprezentanții Asociației Părinților subliniază importanța includerii nevoilor de sprijin și a aptitudinilor deosebite ale copiilor în portofoliu.
„Acolo ar trebui să regăsim și nevoile de sprijin, de intervenție, aptitudinile deosebite ale unui copil, nevoile de remediere a anumitor situații, pentru a ști cum putem ajuta din punct de vedere educațional un copil”, a explicat Iuliana Constantinescu, reprezentant al Asociației Părinților, pentru Antena 3.
De asemenea, directorul Școlii Sfinții Voievozi, Daniela Voinea, a evidențiat utilitatea portofoliului pentru orientarea în carieră.
„Să folosim acest portofoliu la sfârșitul ciclului, astfel încât, dau exemplu: mama vrea să îl facă pictor, dar el ştie să dea cu racheta în mingea de tenis. Haideți să vedem ce poate, ce vrea copilul”, a spus aceasta.
Formatul electronic este preferat
Cadrele didactice și părinții sunt de acord că portofoliul educațional ar fi mai practic în format electronic decât în format fizic, voluminos. Daniela Voinea a explicat că stocarea documentelor fizice ar fi problematică din cauza lipsei de spațiu în școli.
Pentru implementarea eficientă a portofoliului educațional, este necesar un ordin de ministru care să reglementeze modelul și conținutul acestuia.
„Pentru a putea fi implementat, trebuie să avem și ordinul de ministru care reglementează modelul şi conţinutul acestui portofoliu educațional”, a explicat Iuliana Constantinescu.
În multe state europene, portofoliile educaționale personale sunt folosite de zeci de ani și sunt luate în considerare la admiterea în universități de prestigiu, oferind un model de succes pentru integrarea acestui sistem în România.