O grupare civică trage un semnal de alarmă cu privire la montarea obligatorie a repartitoarelor în locuinţele din România.
Anumite prevederi din Legea energiei vor produce pagube însemnate pentru o mare parte din populaţia ţării
Mai exact, gruparea civică “Coaliţia Rogerius” din Oradea cere modificarea de urgență a legislației privind obligativitatea montării repartitoarelor în apartamente. Pagubele pe care le va produce aceasta sunt mult mai mari decât beneficiile, cel puțin pentru majoritatea populației țării, se arată într-o adresă transmisă grupurilor parlamentare PNL, PSD, UDMR şi USR PLUS din Parlamentul României.
Cu ocazia începerii sesiunii de toamnă a activității parlamentare vă supunem atenției necesitatea schimbării de urgență a modificărilor aduse prin votul din iulie 2021 la Legea energiei prin care locuitorii de la bloc sunt obligați să își monteze repartitoare individuale la calorifere.
Nu ne interesează care parlamentar, care grup parlamentar cu cine s-a consultat în acest sens, de altfel din informațiile noastre cu mai nimeni reprezentativ ce ar fi prezentat interesele ori necesitățile reale ale locatarilor de blocuri (și nu ne referim a celor ce dețin mai multe, uneori zeci de proprietăți!) și poate doar cu patronate ce reprezintă firme care asigură montarea acestor repartitoare ori cu mari dezvoltatori imobiliari, se arată în documentul înaintat de “Coaliţia Rogerius”.
Elemente importante de care trebuie să se ţină cont în legislaţie
Gruparea civică orădeană indică şi câteva elemente de ordin obiectiv la care parlamentarii ar trebui să reflecteze şi apoi să remedieze:
- Încălzirea neuniformă a unui bloc este un factor accelerator de degradare.
- Generează multe cheltuieli noi, inutile, printre care taxa de citire.
- Expunerea totală a cetățenilor (consumatorilor) la mâna unui prestator / cititor, fără să aibă siguranță/control, în veridicitatea facturii!!! și poate cel mai important,
- Se creează posibilitatea ca cei nevoiți să folosească încălzirea în standard normal de 22-24 grade Celsius în apartament, vor plăti dublu, față de cei care nu domiciliază permanent, sau domiciliază până la jumătatea zilei, având apartament cu altă destinație!
Dar dacă tot se dorește îmbunătățirea legislației ce ar fi favorabilă cetățenilor, vă rog luați în considerare propunerea noastră ca aceasta să includă un punct care impune Sistarea Debranșărilor, fiindcă acest element are efecte nefaste asupra întregiului imobil pe plan scurt-mediu, mai transmit cei din “Coaliţia Rogerius”.