Camera Deputaţilor a adoptat, decizional, proiectul de lege pentru aprobarea ordonanţei de urgenţă a Guvernului 53/2022 privind modificarea şi completarea legii 129/2019 pentru prevenirea şi combaterea spălării banilor şi finanţării terorismului, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative.

Ce obligații vor avea furnizorii de servicii?

Mai exact, furnizorii de servicii pentru societăţi sau fiducii, furnizorii de servicii de schimb între monede virtuale şi monede fiduciare, furnizorii de portofele digitale, agenţii şi dezvoltatorii imobiliari, alte persoane care comercializează diverse tipuri de bunuri vor avea obligaţia de a notifica Oficiul Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor, în termen de 15 zile şi exclusiv electronic, cu privire la începerea, suspendarea sau încetarea activităţii.

Proiectul de lege are ca obiect de reglementare stabilirea, în sarcina entităţilor raportoare prevăzute la art. 5, alin. (1) lit. g)-k) din Legea nr. 129/2019, cu modificările şi completările ulterioare (furnizorii de servicii pentru societăţi sau fiducii, furnizorii de servicii de schimb între monede virtuale şi monede fiduciare, furnizorii de portofele digitale, agenţii şi dezvoltatorii imobiliari, alte persoane care comercializează diverse tipuri de bunuri), a obligaţiei de a notifica Oficiul Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor, în termen de 15 zile şi exclusiv electronic, cu privire la începerea, suspendarea sau încetarea activităţii care intră sub incidenţa acestei legi.

Această evidenţă este necesară pentru ca Oficiul să aibă posibilitatea identificării, monitorizării şi supravegherii acestor entităţi care se află în supravegherea directă a Oficiului şi care desfăşoară efectiv activităţile ce intră sub incidenţa Legii nr. 129/2019, cu modificările şi completările ulterioare.

Totodată, este introdusă o nouă contravenţie constând în nerespectarea acestei obligaţii a entităţilor raportoare şi sunt stabilite sancţiunile pentru săvârşirea acesteia.

Camera Deputaţilor a adoptat proiectul, în calitate de for decizional, şi astfel legea merge la promulgare.

Un alt proiect privind reglementarea pieței hidrogenului, adoptat

Pe de altă parte, deputații au adoptat, tot azi, un proiect de lege privind integrarea hidrogenului din surse regenerabile şi cu emisii reduse de carbon în sectoarele industriei şi transporturilor.

Proiectul prevede adoptarea unor măsuri pentru furnizorii de combustibili şi pentru consumatorii industriali de hidrogen, în vederea integrării hidrogenului din surse regenerabile şi cu emisii reduse de carbon în sectoarele industriei şi transporturilor.

Potrivit proiectului, furnizorii de combustibili vor avea obligaţia să îşi asigure combustibili din surse regenerabile de origine nebiologică de la furnizori de hidrogen.

Aceştia vor avea obligaţia să se asigure că „valoarea energetică provenită din cantitatea de combustibili din surse regenerabile de origine nebiologică furnizaţi pe piaţă în România şi utilizată în sectorul transporturilor pe perioada unui an este cel puţin egală cu 5% din conţinutul energetic al tuturor combustibililor furnizaţi pentru consum sau pentru utilizare pe piaţă, în România, începând cu anul 2030”.