Listele partidelor politice de la alegerile locale și consiliile de administrație ale companiilor de stat ar putea avea în componență cel puțin 30% femei. Prevederile sunt incluse într-un proiect de lege inițiat de Ministrul Familiei, Gabriela Firea.

Proiectul a fost depus la Parlamentul României

Ministrul a spus că împreună cu președintele Camerei Deputaților și al PSD, Marcel Ciolacu, a inițiat și depus la Parlament acest proiect „important pentru toate doamnele din România”.

„În primul rând, asigurăm locuri obligatorii pentru femei în consiliile de administrație ale întreprinderilor de stat. 30% dintre posturile de membru în aceste consilii vor fi rezervate femeilor. Astfel, dacă numărul total al membrilor este 5, va exista cel puțin o femeie! Sunt cote de gen pe care alte state europene le-au reglementat de mult.

La fel de important este că asigurăm accesul femeilor în politică, la nivel local. Prin această propunere legislativă, femeile vor ocupa 30% din locurile de pe listele de candidați ale partidelor politice, la alegerile locale. Așadar trei din zece propuneri pe listele electorale vor fi rezervate, obligatoriu, femeilor”, a explicat Gabriela Firea.

„Acest proiect este benefic pentru toate femeile din România”

Inițiatoarea proiectului mai spune că s-a consultat cu organizațiile care susțin drepturile femeilor.

„Sunt modificări importante pentru statutul femeilor din societatea noastră. Doar așa putem să modificăm unele percepții care sunt îngrijorătoare. De exemplu, 6 din 10 români consideră că locul unei femei este în bucătărie, iar 8 din 10 români cred că cel mai important rol al femeii este să aibă grijă de casă și copii. Desigur că sunt roluri extrem de onorante pentru doamne, însă femeile pot să se ocupe extrem de atent și de familie și să aibă și o carieră de succes”, a precizat Gabriela Firea.

Datele utilizate sunt oficiale și apar în proiectul „România Durabilă” din Strategia Națională pentru Dezvoltare Durabilă a României 2030.

„Acest proiect este benefic pentru toate femeile din România, indiferent de domeniul de activitate în care activează sau de opțiunile politice. Toate partidele ar trebui să susțină proiectul și invit toți parlamentarii, de la toate formațiunile politice prezente în Parlament, să semneze inițiativa. Așa vom vedea dacă susținerea declarativă a femeilor se va vedea și în practică”, a conchis ministrul Familiei.