Dincolo de efectele meteorologice, schimbările climatice fac ravagii în mintea oamenilor: generațiile tinere își acuză părinții când protestează pentru limitarea poluării, iar bolile mintale se răspândesc tot mai mult, în condițiile în care oamenii se simt neputincioși să evite catastrofa. Profeții Apocalipsei au oarecum dreptate când spun că penuria de alimente, instabilitatea socială și evenimentele meteorologice extreme vor defini viitorul planetei, potrivit unui articol publicat de Salon.

Dar, scrie publicația americană, omenirea are șansa de a-și reduce dependența de petrol, cărbune și gaz pentru nevoile energetice. Dacă nu o va face, viitorul va fi într-adevăr unul sumbru. Salon a vorbit cu câțiva experți pentru a vedea cum va arăta Pământul peste o sută de ani, dacă nu se face nimic pentru a schimba traiectoria actuală a civilizației industriale.

Mâncarea va fi tot mai rară

În ceea ce privește alimentația, schimbările climatice vor duce la o „reducere dramatică a vieții marine, peștilor și fructelor de mare”, potrivit lui Michael E. Mann, profesor de Știința Pământului și Mediului la Universitatea din Pennsylvania. Asta înseamnă că vor exista mai puține suprafețe de teren arabil pentru producția agricolă; va fi mai puțină hrană, atât din punct de vedere cantitativ, cât și calitativ, iar pe măsură ce problemele de infrastructură se adună omenirea va suferi ceea ce Mann descrie drept un „sistem în colaps de distribuție a alimentelor”. Apoi, vor exista terenuri agricole mult mai puțin utilizabile, pe măsură ce temperaturile continuă să crească și precipitațiile devin mai slabe. În ocean, speciile de corali vor începe să dispară și, pe măsură ce ecosistemele de recif pier, vor distruge lanțul trofic.

Marea migrație

Există o altă schimbare majoră, care va fi produsă de schimbările climatice: creșterea numărului refugiaților climatici sau a oamenilor forțați să-și părăsească casele, pe măsură ce zonele în care trăiesc devin nelocuibile. Orașele de coastă, copleșite de creșterea nivelului mării și unele orașe deșertice precum Phoenix, vor deveni prea calde pentru a fi locuite pe tot parcursul anului. „Ridicarea nivelului mării va face multe zone de coastă nelocuibile”, scrie Hocevar.

El a remarcat că acest lucru ar avea impact asupra producției de alimente, deoarece ”mare parte din terenurile noastre agricole nu vor mai fi la fel de productive”. „Numărul refugiaților climatici va crește și vor crea tensiuni”, scrie Dr. Kevin E. Trenberth, profesor la Centrul Național pentru Cercetare Atmosferică.

Vremea devine haotică

Toți experții au fost de acord că schimbările climatice vor duce la cazuri din ce în ce mai frecvente de vreme extremă, cum ar fi uragane, inundații, valuri de căldură și incendii de vegetație. Mann susține că vor fi „evenimente meteo extreme mult mai rele decât cele pe care le vedem astăzi”, inclusiv „secete teribile, inundații de proporții epice, uragane mortale și valuri de căldură aproape de neconceput”.

In sudul Statelor Unite, o zi obișnuită de vară a viitorului „va fi asemănătoare cu cea mai fierbinte zi pe care am văzut-o până acum”. Dacă temperaturile globale cresc cu 3°C mai mult decât în epoca preindustrială, oamenii se pot aștepta la veri mai lungi, ierni mai scurte și zone mai mari cu precipitații insuficiente sau, în unele cazuri, inundații. Hocevar a explicat că „inundațiile și incendiile, secetele și valurile de căldură letale pe care le avem acum vor deveni mai severe”. Dacă schimbările climatice nu sunt limitate prin eforturile umane, Mann anticipează un viitor asemănător cu cel din filmele apocaliptice de la Hollywood.