Banca Mondială estimează că, în 2020, 97 de milioane de oameni de pe tot globul au fost împinși în sărăcie extremă din cauza pandemiei, trăind cu mai puțin de 2 dolari pe zi De atunci s-au înregistrat puține îmbunătățiri. „La nivel global, creșterea sărăciei înregistrată în 2020 din cauza Covid încă persistă, iar numărul persoanelor ajunse la limita cea mai de jos a sărăciei continuă să fie de 97 de milioane de oameni”, au declarat economiștii Băncii Mondiale într-o postare pe blog, conform CNN.

Sărăcia extremă este definită ca nivelul de trai al unei persoane care are mai puţin de 1,9 dolari pe zi. Anul 2020 a dus la un regres istoric în lupta împotriva sărăciei globale, numărul celor mai sărace persoane din lume crescând pentru prima dată în peste 20 de ani, potrivit Băncii Mondiale.

”Știam că un astfel de tsunami va urma”

Carolina Sánchez-Páramo, director global pentru sărăcie și echitate la Banca Mondială, a comparat pandemia cu un dezastru natural, care s-ar putea extinde rapid dincolo de epicentrul său din Asia de Est.

„Știam că un astfel de tsunami va urma”, a declarat Páramo pentru CNN Business.

„Întrebarea nu era dacă acest șoc economic avea să ajungă în celelalte regiuni în curs de dezvoltare, ci când”, a subliniat ea.

Pandemia a amplificat inegalitățile

În vreme ce zeci de milioane de oameni au fost împinși în sărăcie, superbogații au devenit și mai bogați. Anul trecut, miliardarii s-au bucurat de cea mai mare creștere a averilor lor, potrivit World Inequality Lab. Averile celor mai bogaţi oameni din lume au crescut cu 27,5% la 10,2 miliarde de dolari din aprilie până în iulie a acestui an, potrivit unui raport al băncii elveţiene UBS.

Va fi nevoie de peste un deceniu până când cei mai puțin norocoși își vor reveni

Deși a fost nevoie de doar nouă luni pentru ca cei mai bogați 1.000 de oameni din lume să-și sporească averea în timpul pandemiei, ar putea trece mai mult de un deceniu până când cei mai puțin norocoși își vor reveni, potrivit raportului anual al Oxfam International, lansat în ianuarie.

Shameran Abed, director executiv al BRAC International, o organizație nonprofit care lucrează pentru atenuarea sărăciei în Asia și Africa, a subliniat decalajul de bogăție din ce în ce mai mare, spunând că „cei trei cei mai bogați oameni din lume” ar putea șterge, probabil, sărăcia în creștere de pe glob.

Apel pentru donații rămas fără răspuns

În paralel, David Beasley, șeful Programului Alimentar Mondial al ONU, a cerut recent miliardarilor lumii, printre care și lui Jeff Bezos și lui Elon Musk, „să facă acest pas acum”. Beasley a declarat pentru CNN că o donație de 6 miliarde de dolari din partea miliardarilor lumii ar putea ajuta 42 de milioane de oameni, care „vor muri dacă nu vom ajunge la ei cu ajutoare”. Șeful Tesla a pus la îndoială posibilitatea ca această sumă să fie soluția pentru criza actuală a foametei, anunțând pe Twitter că, dacă Programul Mondial pentru Alimentație poate demonstra asta, își va vinde imediat acțiuni Tesla și va dona banii.

În paralel, un raport UNICEF a avertizat că ”pandemia de COVID-19 anulează practic orice progrese realizate în numele copiilor, alte 100 de milioane de copii ajungând să trăiască în sărăcie. Documentul avertizează că, la aproape doi ani de la debutul pandemiei, impactul său devine tot mai amplu, adâncind sărăcia, intensificând inegalitățile și amenințând drepturile copilului la un nivel fără precedent.