Va fi prăpăd! E noua epidemie ce va lovi după COVID. Nimeni nu este în siguranţă

oameni coronavirus

Sursa: Dreamstime

Oamenii de știință avertizează cu privire la o adevărată „epidemie” de miopie, după ce au observat creșteri abrupte ale debutului miopiei la adulți, relatează Sciencealert.

Ne paște pericolul unei altfel de pandemii. Avertisment al oamenilor de știință

Pe baza datelor colectate de la o cohortă de 107.442 de participanți din Marea Britanie, s-a constatat că oamenii născuți la sfârșitul anilor 1960 au cu 10% mai multe șanse de a vedea foarte greu, decât cei născuți cu trei decenii mai devreme.

Miopia este un defect de vedere (viciu de refracție) manifestat prin vedere slabă la distanță, cu vedere clară de aproape. Miopia de cauză genetică este cea mai frecventă, scrie Sciencealert.

Cel mai mare salt s-a înregistrat la persoanele care au experimentat modificări ale vederii mai târziu în viață, deși și printre cei care au avut probleme cu vederea încă din copilărie numărul cazurilor severe s-a dublat.

Factori genetici și de mediu și creșterea timpului petrecut în fața ecranelor

Cel mai probabil, spun experții, afecțiunea este cauzată de o combinație de factori genetici și de mediu, inclusiv de creșterea timpului petrecut în fața ecranelor.

Studiul constată, de asemenea, că acestea sunt tendințe care pot fi schimbate cu inițiative potrivite de sănătate publică.

Cel mai mare procent a fost înregistrat pentru cei născuți între anii 1955 și 1959

Cohorta cea mai în vârstă acoperită de studiul Biobank a fost aceea a persoanelor născute între anii 1939 și 1944: aici 12,6% au dezvoltat miopie în copilărie și 7,4% au dezvoltat-o ​​mai târziu în viață. Pentru cea mai tânără cohortă, născută între 1965 și 1970, aceste cifre au crescut la 15,6 la sută, respectiv 13,6 la sută.

Cel mai mare procent, 30,9%, a fost înregistrat pentru cei născuți între anii 1955 și 1959, iar asta arată o tendință îngrijorătoare.

Cercetătorii sugerează mai multe motive pentru acest salt: schimbări în alimentație, creșterea utilizării ecranelor digitale și schimbări în metodele de predare (mai multe teme și mai puțin timp petrecut în aer liber). Un factor determinant ar putea fi şi creşterea populaţiei care continuă studiile după vârsta de 18 ani, susțin autorii.

Miopia devine o problemă pentru mai multe persoane chiar în primii ani de viață

După cum au arătat și alte studii din întreaga lume, miopia devine o problemă pentru mai multe persoane chiar în primii ani de viață, în timp ce un procent mai mare între persoanele care dezvoltă miopie raportează cazuri mai severe de tulburare oculară.