Dmitri Medvedev a susținut că orice încercare a Ucrainei de a prelua peninsula Crimeea ar fi un motiv pentru ca Rusia să folosească „absolut orice armă” împotriva Kievului ca răspuns. Medvedev a menționat spus că Rusia nu intenționează să intre într-un conflict direct cu NATO și a reiterat retorica potrivit căreia Kremlinul este interesat să rezolve criza ucraineană prin discuții.

Dar, într-un interviu cu jurnaliștii ruși, el a spus: „În ceea ce privește unele ofensive serioase care implică o tentativă de recucerire a Crimeei, este absolut clar că acest lucru va servi drept bază pentru utilizarea tuturor mijloacelor de protecție, inclusiv a celor prevăzute de doctrina de bază a descurajării nucleare, atunci când utilizarea oricăror tipuri de arme împotriva Rusiei reprezintă o amenințare la adresa existenței statului ca atare”.

El a adăugat că „o încercare de scindare a unei părți a statului ar echivala cu o imixtiune în existența statului în sine”, a arătat agenția Interfax preluată de SkyNews.

Avertisment dur către „prietenii” de peste ocean

„Prin urmare, trageți propriile concluzii: există motive evidente pentru a folosi orice fel de arme. Absolut orice”, a avertizat el.

„Sper că „prietenii” noștri de peste ocean își dau seama de acest lucru”, a subliniat fostul președinte, care de la începutul războiului a adoptat o retorică naționalistă dură.

La începutul acestei săptămâni, Medvedev, care este în prezent secretar adjunct al Consiliului de Securitate al Rusiei, a declarat că relațiile Rusiei cu Occidentul au atins un minim istoric.

Amenințarea unui conflict nuclear a crescut

Întrebat dacă amenințarea unui conflict nuclear s-a atenuat, el a afirmat că aceasta „a crescut”.

Amintim că în 2014, Rusia a anexat ilegal Crimeea după un referendum contestat și respins la nivel internațional. Președintele Vladimir Putin a insistat că Rusia a anexat Crimeea pentru a-i proteja pe etnicii ruși de „extremiștii de extremă dreapta”.

Crimeea a făcut inițial parte din Imperiul Rus, dar în 1954 liderul sovietic Nikita Hrușciov a transferat peninsula Crimeea către Ucraina.

Oficialii ruși susțin de mult timp că Moscova nu este în război doar cu Ucraina, ci cu întregul Occident și cu NATO. În acest context, vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev, a vorbit și în trecut despre un al Treilea Război Mondial. El a spus că acesta nu se va purta cu avioane de luptă sau tancuri, sugerând că totul se va desfășura cu arme nucleare.