După ce Rusia a trimis peste 100.000 de militari la graniţa cu Ucraina, NATO a trimis întăriri în estul Europei, fiind îngrijorată de situația de la Marea Neagră și Marea Baltică. Acum, când toată lumea se gândește la următoare strategie a Alianței Atlanticului de Nord, cunoscuta agenție Reuters a transmis joi o analiză a situației actuale.
În contextul tensionat actual dintre Rusia, Ucraina și NATO, agenția Reuters a publicat o analiză ce cuprinde prezența Alianței Atlanticului de Nord la Marea Neagră, în special în România.
Va apăra NATO Ucraina?
Nu militar deoarece Ucraina nu este membră NATO, astfel că Alianța Atlanticului de Nord nu este obligată să intervină. De altfel, Joe Biden a informat că nu va trimite trupe militare americane sau aliate pentru a lupta contra Rusiei în Ucraina.
Însă, NATO a spus că va ajuta Ucraina să se apere împotriva atacurilor cibernetice şi că îi va furniza echipament de securizare pentru comandamentul militar.
În ciuda acestui fapt, Alianţa Atlanticului de Nord este îngrijorată de o potenţială extindere a unui conflict militar între Rusia şi Ucraina, în special în regiunea Mării Negre şi în Marea Baltică.
Departamentul Apărării al Statelor Unite ale Americii a plasat deja 8.500 de militari în stare de alertă ridicată. Danemarca a trimis o fregată în Marea Baltică şi patru avioane de luptă F-16 în Lituania.
Spania a trimis un dragor de mine şi o fregată pentru a se alătura forţelor navale ale NATO în Mediterana şi în Marea Neagră. De altfel, examinează şi trimiterea de avioane de luptă în Bulgaria.
Ţările de Jos au oferit două avioane F-35 Bulgariei, iar Franţa ar putea trimite trupe sub comandă NATO în țara noastră.
Acțiunile NATO în Marea Neagră. România continuă să primească soldați americani
În prezent, NATO are desfăşurată în țara noastră o forţă terestră multinaţională de până la 4.000 de miliari. De altfel, Statele Unite ale Americii au soldaţi staţionaţi la baze separate în România şi Bulgaria. În plus, țara noastră ar putea primi o prezenţă NATO importantă, curând, după ce Franţa s-a oferit să trimită mai mulţi militari.
Deja autoritățile române discută cu SUA despre suplimentarea trupelor americane pe teritoriul țării noastre. Momentan, forţa multinaţională din România rămâne doar un comandament terestru, fără forţe aeriene, maritime sau speciale.
De asemenea, Guvernul din Bulgaria a declarat că este pregătit să reunească o forţă de 1.000 de militari în ţara sa, sub comandă bulgară, dar în cooperare cu NATO. Acest demers ar putea fi finalizat până în aprilie sau mai 2022.