Într-un interviu acordat la Digi24, medicul Beatrice Mahler, managerul Institutului „Marius Nasta” din București a vorbit despre dezastrul care amenință întreaga țară.
Mai exact, medicul susține că varianta Omicron îș arată efectele de abia acum în instituții. Potrivit acesteia, pericolul nu îl reprezintă gravitatea bolii și modul în care aceasta se transmite.
În acest sens, medicul subliniază faptul că sistemul sanitar riscă să ajungă în colaps în perioada următoare, având în vedere modul în care se desfășoară lucrurile. La momentul actual sunt peste 150 de focare în spitalele din România, din care 123 doar în Capitală.
Situația este atât de gravă încât unele dintre marile spitale COVID deja nu mai fac internări din cauza lipsei de personal. Un exemplu în acest sens este spitalul Witting, care a oprit internările în secțiile de chirurgie generală și de medicină internă, iar institutul „Marius Nasta” se aprope de același scenariu.
Beatrice Mahler susține că de vineri, pacienții programați pentru evaluare au fost reprogramați, în condițiile în care medicii nu au reușit să acopere partea de spitalizare cronică.
„Cea mai mare dificultate o reprezintă în acest moment numărul mare de pacienți COVID și numărul mare de angajați care se îmbolnăvesc și rămân în izolare sau în carantină. Numărul lor, din păcate, încă crește de la o zi la alta și acest lucru ne-a făcut să stabilim că pentru următoarele trei săptămâni concediile de odihnă vor fi suspendate la Institutul Marius Nasta.
Haos în spitalele din România
Și tot nu ajunge. De azi (vineri – n.r.) am început să reprogramăm pacienții care sunt programați în evaluare în spitalizarea de zi pneumologie, pentru că pur și simplu nu reușim să acoperim partea de spitalizare cronică și atunci evaluările care sunt programate și care pot fi amânate sunt amânate pentru o perioadă de timp limitată, sperăm noi”, a declarat, la Digi24, medicul Beatrice Mahler, managerul Institutului „Marius Nasta” din București.
Totodată, medicul susține că medicii nu pot ține pasul cu numărul de infectări, adăugând că situația este complet diferită față de valul 4. „Nu se poate face comparație cu valul 4, pentru că numărul lor este semnificativ crescut, poate de cinci ori mai mulți angajați îmbolnăviți avem acum față de oricare val”, a spus Beatrice Mahler.
Medicul a explicat că o prioritate o reprezintă pacientul de la pat, în special cei care prezintă o urgență.
„Din fericire, încă reușim să gestionăm, dar cu aceste măsuri pe care cu siguranță nu ni le-am dorit și care afectează până la urmă tot pacientul care are boală cronică și care trebuie să vină în spital, pentru că prioritar în acest moment este pacientul de la pat, pacientul care prezintă urgență”, a adăugat medicul.
Cât de repede se răspândește varianta Omicron
Referitor la varianta Omicron, aceasta precizează că dacă până acum, o singură persoană dintr-o familie se infecta, iar restul puteau să evite această situație, în prezent, un membru al familiei îi poate îmbolnăvi pe toți.
În acest sens, medicul susține că lucrurile sunt foarte dificile, sperând ca acest moment să fie depășit cât mai repede.
„Atunci când vorbim de infectare cu Omicron nu vorbim în general doar de un singur membru al familiei, ci vorbim de toată familia îmbolnăvită și atunci, cei care fac parte din familie și sunt cadre medicale au responsabilitate și față de membrii familiilor lor.
Este destul de dificil să aduci mama la spital atunci când copilul acasă este bolnav. Pe de altă parte, legislația în acest moment prevede protecția omului bolnav indiferent de locul lui de muncă. Lucrurile sunt dificile. Eu sper să reușim să depășim acest moment fără astfel de măsuri (chemarea la muncă a personalului medical asimptomatic – n.r.), pentru că până la urmă și cei din sănătate sunt oameni și au nevoie de repaus atunci când se îmbolnăvesc”, a spus Beatrice Mahler.