Avocatul Gheorghe Piperea trage un semnal de alarmă privind Legea consumatorului vulnerabil şi implicaţiile acesteia. Ce se va întâmpla cu subvenţiile la căldură ce sunt acordate acum de primării? Preţul gigacaloriei ar putea sări în aer în această iarnă.
Autorităţile anunţă cu surle şi trâmbiţe adoptarea Legii consumatorului vulnerabil, care a trecut de Parlamentul României, însă avocatul Gheorghe Piperea atrage atenţia asupra unui aspect care va genera probleme extrem de mari.
Legea consumatorului vulnerabil anulează subvențiile la căldură suportate de către primării, afirmă acesta. Mai mult, “logistica greoaie va face ca nimeni să nu beneficieze iarna asta de această subvenție”, spune Piperea.
“Triplarea bruscă a gicacaloriei îi va falimenta pe mulți bucureșteni”
“Primăria a luat decizia să nu scoată subvenția. Adevărul este că ministrul Raluca Turcan s-a jucat cu aceste cuvinte. Prețul gigacaloriei e subvenționat de primărie, nu de stat, prin ministere. Realitatea juridică este că această lege elimină acest gen de subvenții pentru că schimbă azimutul acestui ajutor. El trece de la populația generică, la persoana individuală.
Deci, fiecare om va trebui să demonstreze venitul minim și că nu poate să plătească, iar mai apoi primește ajutorul. În primul rând, această lege se adresază celor care au probleme, probabil că 5% dintre bucureșteni sunt în situația asta, iar aceștia trebuie să stea la mai multe cozi ca să beneficieze de subvenţie.
Nu este vorba de 10 milioane de beneficiari, sunt mai puțini, iar logistica greoaie va face ca nimeni să nu beneficieze iarna asta de această subvenție. Nicușor Dan ar fi trebuie să vină să spună ce se întâmplă. Triplarea bruscă a gicacaloriei îi va falimenta pe mulți bucureșteni”, spune avocatul Gheorghe Piperea, potrivit realitatea.net.
“Peste câteva luni nu o să mai plătească nimeni, nimic”
Avocatul indică şi care ar putea fi soluţia în acest caz. Guvernul poate plafona preţurile la energie, în momente de criză. O alta variantă ar fi intervenţia ANRE şi ANPC, care să sancţioneze şi să interzică practicile comerciale ale companiilor din energie.
Statul se bucură pentru că, odată cu creşterea facturilor, încasează mai mulţi bani la buget, însă nu va trece mult şi românii nu vor mai putea plăti.
“Care este soluția? Există legislație, legea concurenței și OUG care permite guvernului să plafoneze tarifele la energie, în momente de criză. A doua soluție este ca ANRE cât și ANPC să intervină de urgență și să sancționeze și să interzică acest gen de practici comerciale. Aceste companii au profitat de criza actuală și mărit tarifele. Toți vor fi afectați, pentru că și prețul la gaze se va tripla, la fel și la energie electrică.
Românii trebuie să facă petiții și plângeri la ANPC și să se ceară stoparea acestor practici ilegale și să-l tragă pe fiecare parlamentar în parte să-l oblige pe Cîțu să emită o Hotărâre de Guvern pentru plafonarea tarifelor. Odată cu triplarea prețurtilor la facturi, evident că intră mai mulți bani și mai mult TVA la bugetul statului, iar Cîțu spune că o ducem bine. Peste câteva luni nu o să mai plătească nimeni, nimic, iar încasările scad”, a mai declarat Gheorghe Piperea, în cadrul emisiunii “Legile Puterii”.