Tulpina Omicron a devenit dominantă în Europa! Alertă la nivelul UE! Jumătate din populație se va infecta până în martie
În cursul zilei de vineri, Centrul European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (ECDC) a anunțat, într-un raport săptămânal, că tulpina Omicron a devenit dominantă în Uniunea Europeană și în Spațiul Economic European – cele 27 de țări membre, dar și Islanda, Liechtenstein şi Norvegia.
Centrul European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor spune că prelevația medie este de 78%, informează France Presse, care mai scrie că Europa se confruntă cu o recrudescenţă a pandemiei de COVID-19, având în vedere că numărul infectărilor a crescut cu 9 procente în ultima săptămână.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a declarat săptămâna trecută că varianta Omicron ar putea să infecteze jumătate din populaţia din regiunea europeană până în luna martie.
A apărut o nouă mutație a variantei Omicron
Noua mutație a variantei Omicrom se pare că deja a început sa înlocuiască varianta originală. Danemarca este una dintre țările care se comfruntă cu această nouă mutație.
Denumită BA.2, această sub-variantă a fost detectată în mai multe ţări ale lumii, în special în Europa. Deşi „nu schimbă datele problemei”, potrivit ministrului francez al Sănătăţii, caracteristicile sale exacte, deocamdată necunoscute pe deplin, ridică anumite semne de întrebare.
„Noi variante apar cu o regularitate destul de mare”, a reamintit joi seară Olivier Veran, ministrul Sănătăţii din Franţa, potrivit Reuters.
„Din câte ştim până acum, noua sub-variantă corespunde mai mult sau mai puţin caracteristicilor pe care le cunoaştem despre Omicron. Nu schimbă datele problemei în acest stadiu”, a adăugat ministrul francez.
La fel ca varianta Delta de dinaintea sa, varianta Omicron, pe măsură ce s-a răspândit tot mai mult în lume, a generat „fraţi mai mici”, sub-variante care conţin una sau două mutaţii în raport cu genomul său original.
Pentru moment, caracteristicile exacte ale noii sub-variante nu au fost analizate. Însă anumite date medicale atrag atenţia specialiştilor: BA.2 ar fi devenit deja majoritară în Danemarca, unde numărul cazurilor zilnice de COVID-19 a început din nou să crească în ultimele zile.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), care a inclus Omicron în categoria „variantelor îngrijorătoare”, nu face în acest stadiu o diferenţă între varianta originală Omicron şi sub-varianta BA.2.
„Avem o situaţie internaţională în care varianta Omicron circulă foarte mult, este normal să observăm de-a lungul timpul apariţia unor sub-variante”, a anunţat vineri într-un comunicat agenţia Sante Publique France.
„Ceea ce ne interesează este dacă ea posedă caracteristici diferite în termeni care ţin de contagiozitate, evitarea reacţiei imunitare şi severitate”, a precizat agenţia franceză.