Consilierul prezidențial din Rusia a comparat situația Moldovei cu cea a Ucrainei, susținând că aceasta a fost destabilizată de rusofobie și neo-nazism, proces care a dus la colaps înainte de conflictul armat actual. El a insistat că autoritățile moldovene ar trebui să recunoască greșelile și să renunțe la căutarea de dușmani interni sau externi, conform TASS.

Consilierul din Rusia a plasat responsabilitatea pe umerii autorităților de la Chișinău

Patrușev a plasat responsabilitatea pentru criza energetică din Republica Moldova pe umerii autorităților de la Chișinău, acuzându-le că urmează fără discernământ directivele Bruxelles-ului, inclusiv reducerea dependenței de gazul rusesc. Potrivit consilierului, aceste decizii politice au agravat situația economică și socială a țării. El a menționat că Rusia își concentrează politicile globale pe protecția cetățenilor săi din întreaga lume și a cerut încetarea discriminării împotriva populației ruse din state precum Moldova și țările baltice.

„Nu exclud ca politica agresivă antirusească de la Chişinău să ducă la faptul că Moldova fie va deveni parte a unui alt stat, fie va înceta să existe. În această situaţie, ne putem uita la exemplul Ucrainei, unde neo-nazismul şi rusofobia au dus ţara la colaps, şi asta cu mult înainte de operaţiunea militară specială”, a declarat el într-un interviu citat de sursa menționată.

Consilierul rus a prognozat că Ucraina ar putea înceta să existe ca stat până la sfârșitul anului 2025, sugerând că țara este distrusă de aplicarea violentă a unor ideologii neo-naziste și de o rusofobie generalizată. Patrușev a indicat că orașe importante precum Harkov, Odesa, Mîkolaiv și Dnipropetrovsk sunt devastate de conflict, în timp ce Moscova își menține obiectivele de război, refuzând să accepte compromisuri teritoriale în eventuale negocieri de pace.

„Dacă vorbim despre aspectul internaţional al intereselor globale ale Rusiei, discriminarea împotriva populaţiei ruse într-o serie întreagă de ţări şi, bineînţeles, în ţările baltice şi Moldova, trebuie să înceteze. Autorităţile din aceste state continuă să se afunde în cea mai profundă criză prin acţiuni necugetate, în timp ce se încăpăţânează să învârtă retorica rusofobă.

Deosebit de relevantă este criza energetică, a cărei vină o poartă sută la sută autorităţile moldoveneşti, care urmează obedient ordinele Bruxelles-ului de a reduce dependenţa de gazul rusesc. Autorităţile moldoveneşti nu trebuie să caute duşmani în interiorul ţării sau în Transnistria, ci să-şi recunoască greşelile şi să înceapă să corecteze situaţia”, a declarat consilierul prezidenţial.

Rusia, Ucraina, steaguri, război
SURSA FOTO: Dreamstime

Un alt punct important a fost poziția sa cu privire la relațiile viitoare dintre SUA și Ucraina

Un alt punct important a fost poziția sa cu privire la relațiile viitoare dintre SUA și Ucraina. El a afirmat că noul președinte american, Donald Trump, ar putea acorda mai puțină atenție susținerii Ucrainei, concentrându-se în schimb pe alte regiuni ale lumii, cum ar fi China, Groenlanda și Mexic. Patrușev a sugerat că negocierile privind Ucraina ar trebui să aibă loc exclusiv între Rusia și SUA, excluzând alte țări occidentale, cum ar fi Marea Britanie și statele membre ale Uniunii Europene.

Patrușev a reafirmat că Moscova își dorește recunoașterea internațională a teritoriilor anexate în Ucraina, printre care Donețk, Luhansk, Zaporojie, Herson și Crimeea. El a insistat că aceste regiuni fac parte integrantă din Federația Rusă, conform legislației ruse și voinței locuitorilor locali. Aceasta este o condiție esențială pentru orice discuție diplomatică viitoare, a declarat oficialul rus, excluzând posibilitatea cedării teritoriale.

Totodată, Patrușev a declarat că Uniunea Europeană și-a pierdut dreptul de a vorbi în numele mai multor state membre, menționând explicit Ungaria, Slovacia, Austria și România.

Chișinăul dezaprobă declarațiile făcute de consilierul lui Putin

Reacția autorităților de la Chișinău a apărut imediat. Ministerul de Externe al Republicii Moldova susține că afirmațiile lui Nikolai Patrușev „reprezintă o ingerință inadmisibilă în treburile interne ale statului nostru și urmăresc destabilizarea regiunii”.

Republica Moldova este un stat suveran, angajat ferm pe calea democrației și integrării europene, conform voinței cetățenilor săi. R. Moldova va continua să își apere interesele cu fermitate, prin mijloace pașnice și dialog constructiv, bazat pe respectul suveranității și principiile dreptului internațional”, a transmis ministerul într-un comunicat.