România se pregătește de război?! Angel Tîlvăr face anunţul la început de 2024

România se pregătește de război?! Ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, a reamintit că anul precedent a fost unul dificil în ceea ce privește securitatea.

Totuși, el crede că România a gestionat această perioadă cu succes. Există noi provocări în curs, inclusiv impactul invaziei ilegale a Rusiei împotriva Ucrainei.

Ca parte a unei alianțe politico-militare puternice, România a contribuit la menținerea stabilității și păcii în regiune și în țară. Țara beneficiază acum de garanții de securitate fără precedent.

România, având stabilitate și predictibilitate politică, a construit un nivel de încredere în rândul aliaților, permițându-i să contribuie la apărarea colectivă și să primească sprijin în garantarea siguranței cetățenilor și securității naționale.

„A fost un an complicat din punct de vedere securitar, pe care îmi place să cred că România l-a trecut cu bine. Într-adevăr, vor fi provocări (…) sunt lucruri care ţin de efectele invaziei neprovocate şi profund ilegale pe care Rusia a făcut-o împotriva unui stat suveran, împotriva Ucrainei, iar România, ca parte a celei mai puternice alianţe politico-militare, şi-a adus contribuţia la menţinerea unui climat de stabilitate şi de pace şi în zonă, dar şi în ţara noastră.

(Va fi război şi în România? -n.r.) Nu. Nu, pentru că avem garanţii de securitate pe care România nu le-a mai avut până acum. Pe de altă parte, cred că facem ceea ce trebuie şi din punct de vedere politic, şi din punct de vedere militar pentru ca acest lucru să nu se întâmple.

Şi nu întâmplător am spus şi din punct de vedere politic, pentru că România, iată, având aceste atribute importante şi anume stabilitate şi predictibilitate politică, a generat şi în rândul aliaţilor noştri un nivel de încredere care să ne permită, pe de o parte, să ne aducem contribuţia la apărarea colectivă, pe de altă parte să avem parte de sprijin şi atenţie în ceea ce priveşte siguranţa cetăţenilor şi securitatea României”, a explicat, marți, Angel Tîlvăr, ministrul Apărării Naționale, pentru Antena 3 CNN.

Războiul din Ucraina s-ar putea extinde asupra unui stat NATO

În schimb, ministrul de Externe al Lituaniei, Gabrielius Landsbergis, crede Occidentul ar putea să repete erorile istorice în furnizarea asistenței militare pentru Ucraina. A îndemnat aliații să nu aștepte un alt incident similar cu Pearl Harbor și să acționeze hotărât în sprijinul acordat Ucrainei.

El a reamintit că, timp de 25 de ani, s-a încercat să se descurajeze imperialismul președintelui Rusiei prin intermediul dialogului și diplomației, dar Vladimir Putin a persistat în încălcarea granițelor și distrugerea orașelor. A precizat că problema imperialismului rus nu a dispărut în 2014.

Pentru majoritatea țărilor de pe Flancul Estic al NATO era evident că următoarea fază a invaziei ruse va fi mai costisitoare și mai terifiantă.

El a avertizat că următoarea etapă a războiului ar putea viza nu doar Ucraina, Georgia sau Republica Moldova, ci și una dintre țările NATO. Prețul respingerii unei astfel de agresiuni militare ar fi și mai mare. Vezi aici mai multe detalii.