Statele Unite acuză pe pagina oficială grupările de hackeri ruși că au încercat să fure cercetările privind vaccinul împotriva coronavirusului.
În aceași postare, SUA atașează un raport al Agenției Naționale de Securitate, care precizează că aceste grupări sunt “aproape sigur, parte a serviciilor secrete rusești” și detaliază metodele de atac cibernetic.
“În încercarea de a fura informații despre dezvoltarea unui vaccin pentru COVID-19, grupul rusesc „APT29”, cunoscut și sub numele de „CosyBear” sau „The Dukes”, a atacat surse guvernamentale, diplomatice, think-tank-uri, furnizori de asistență medicală și energie din SUA, Marea Britanie și Canada. Raportul NSA – National Security Agency detaliază instrumentele, modul și tehnicile prin care grupul a vizat organizațiile implicate în dezvoltarea vaccinului.
Comandamentul cibernetic al SUA ajută aliații NATO și țările europene să identifice amenințările cibernetice, sprijină și furnizează informații pentru consolidarea rețelelor altor state”, se arată în postare instituției.
Care este adevărul?
În urmă cu ceva timp, oficialii ruşi au anunțat că oferă Statelor Unite „cooperare fără precedent” pentru a accelera accesul la vaccinuri şi tratamente Covid-19 eficiente. În replică, SUA a refuzat această ofertă, spunând că „nu este deschisă progreselor medicale” făcute în Rusia, scria CNN, citat de Digi24.
„Există un sentiment general de neîncredere față de Rusia din partea americană și credem că tehnologiile – inclusiv vaccinul, testarea și tratamentele – nu sunt adoptate în SUA din cauza acestei neîncrederi”, a declarat pentru CNN un înalt oficial rus.
În același timp, purtătoare de cuvânt a preşedintelui american, Kayleigh McEnany, declara că Donald Trump a fost informat despre noul vaccin rusesc. Ea a spus că vaccinurile americane trec prin faza 3 de testare „riguroasă” de standarde înalte.
Neîncrederea este cuvântul de ordine în rândul comunității științifice, după ce Rusia a anunțat că are primul vaccin anti-COVID. Până în prezent se știu foarte puține despre vaccinul botezat Sputnik, iar grupul scepticilor este condus de Anthony Fauci, cel mai important expert american în domeniu.