Șeful Direcției de Stabilitate din BNR, Eugen Rădulescu le-a răspuns luni celor care vorbesc despre inevitabila criză care ar putea lovi România, chiar dacă aceasta nu va avea aceeași amploare ca cea din 2008-2009.
,,Scăderea ratingului fie și cu o singură treaptă ar avea efecte severe asupra capacității țării de a se împrumuta pe plan extern. Deficitul public stagnează aproape de limita maximă acceptată de UE. Care limită pentru noi deja e foarte mult. Dar nu suntem însă nici pe departe într-o situație comparabilă cu cea din 2008. Înainte de criză eram la 14%, un nivel uriaș și nefinanțabil. Acum e în jurul a 4%, e finanțat integral prin intrările autonome de capital. Deci nu se pot compara cele două situații. Dar și aici, ceea ce arată destul de rău e tendința de creștere care ne singularizează în UE”, a spus Eugen Rădulescu care a ținut să precizeze că vorbește în nume propriu când face aceste afirmații, potrivit HotNews.ro
Legat de datoria publică, Rădulescu este de părere că lucrurile stau mixt. ”Înainte de criză aveam 11-12% din PIB, care a explodat apoi în 2009. Acel nivel de 12% venea însă pe fondul unei cosmetizări puternice a acestui indicator. Deficitul era acoperit din veniturile din privatizări și din recuperările făcute de AVAS, adică în baza acelor resurse excepționale. Cum s-au terminat aceste resurse, cum a explodat și datoria”.
Eugen Rădulescu a ținut să sublinieze faptul că în orice țară, cu cât e mai tensionat echilibrul, cu atât marja de risc e mai mare.
”La fiecare criză, primii care sunt loviți și sunt loviți puternic sunt cei mai vulnerabili cu o situație mai dezechilibrată. De aceea, dacă ar apărea o criză, am avea o situație foarte dificilă. Scăderea ratingului fie și cu o singură treaptă ar avea efecte severe asupra capacității țării de a se împrumuta pe plan extern”.