Evenimentele private organizate în spaţii închise, cât și cele în spații deschise, precum saloane, cămine culturale, restaurante, baruri, cafenele sau săli de evenimente sunt strict interzise, conform HG 432/2021.
Legea spune clar! Petrecerile sunt strict interzise de Paște
Totodată, sunt permise adunările de cel mult șase persoane, într-o curte sau la un grătar. În acest context, Poliţia Capitalei va acţiona în zonele lăcaşurilor de cult şi a cimitirelor, dar şi în zonele de agrement, precum zonele destinate efectuării picnicurilor sau grătarelor.
Printre altele, sunt vizate zone precum Pădurea Băneasa, zona Lacului Morii și zona Lacului Văcăreşti.
Informațiile transmise de purtătorul de cuvânt al Poliţiei Capitalei
„Poliţiştii vor fi prezenţi în astfel de locaţii. Scopul nostru nu este să amendăm, ci să prevenim răspândirea virusului”, a transmis purtătorul de cuvânt al Poliţiei Capitalei, Ciprian Romănescu.
De asemenea, aceasta a punctat că nu este permisă formarea grupurilor mai mari de şase persoane care nu aparţin aceleiaşi familii. În cazul în care această prevedere nu va fi respectată, va fi aplicată o amendă de la 500 la 2.500 de lei.
Veți lua imediat amendă dacă faceți asta
Anterior, șeful Gărzii de Mediu, Octavian Berceanu, i-a indemnat pe românii care aruncă deșeuri să fie foarte atenți. Conform acestuia, cei care aruncă țigări, chibrituri sau obiecte aprinse riscă amenzi de până la 3.000 de lei.
„Să nu aruncăm hârtii, să nu aruncăm deșeuri în apă, să nu hrănim animale sălbatice sau să lăsăm mâncare la locul respectiv”, a declarat Octavian Berceanu pentru Digi24.
De asemenea, șeful Gărzii de Mediu punctează că urmează „acțiuni în teren”. Acestea vor avea o natură educativă, deoarece „nu vrem să dăm amenzi decât în cazuri extreme”, spune Berceanu.
„Generațiile tinere, pe care eu îmi pariez toți banii, sunt mult mai apropiate de mediu și au grijă cu fiecare bucățică pe care o aruncă, strâng la sfârșit. În mod normal, în zonele de picnic merg oameni din toate generațiile, de la copii la bătrâni. Eu mizez pe cei tineri să aibă conștiința atât de dezvoltată, încât să strângă și după cei care n-au strâns.
Vom avea acțiuni, eu zic că educative, pentru că nu vrem să dăm amenzi decât în cazuri extreme, vom avea acțiuni în teren, împreună cu jandarmeria și poliția, și la munte, și la mare. Deja negociem locurile în care să mergem, astfel încât să putem să influențăm conștientul colectiv că doar prin munca noastră conștientă de a scoate gunoaiele și deșeurile putem să avem curat pe spațiile verzi. E unica șansă, nu vine din afară nimeni să ne ajute”, a explicat șeful Gărzii de Mediu.
Sursă foto: INQUAM Photos, Adel Al-Haddad