Centralele individuale pe gaz sunt de domeniu trecutului. Ministrul mediului, Tanczos Barna, a anunțat că pregătește un act normativ prin care constructorii de blocuri noi să fie obligați să monteze centrale de bloc pentru a polua cât mai puțin.
Blocurile noi vor fi obligate să aibă centrale care să asigure caldură pentru toate locuințele. Astfel, centralele individuale de apartament vor fi interzise din cauza numărului mare de noxe emise.
„În funcție de decizie vom merge pe varianta ordonanței de urgență sau pe varianta prețului de lege și în funcție de decizie implementarea poate să dureze o lună – două sau poate să ajungă până la patru-cinci luni. (…) Nu este o noutate. Sunt foarte mulți dezvoltatori imobiliari care au ales această soluție. (…) Propunerea noastră este ca energia termică și apa caldă să fie asigurate de sisteme centralizate la nivel de scară sau la nivel de bloc.”, a declarat Tanczos Barna pentru Antena 3.
Noua măsură nu se va aplica centralelor de apartament deja instalate, ci viitoarelor proiecte imobiliare, a mai precizat ministrul.
„În blocurile vechi nu ne-am propus să introducem restricții în momentul de față. Deci, în blocurile vechi, acolo unde s-au făcut debranșări, acolo unde situațiile sunt complicate, neclare – unii sunt pe sistemul de încălzire centralizat, alții au trecut pe sistem individual, pe gaz – să vii acum să spui că nu se poate decât într-un fel este foarte complicat”, a explicat Tanczos Barna pentru Digi24.
„E absolut corect ceea ce fac”
Fostul ministru al Energiei a atras atenția, într-o intervenție la Digi 24, asupra mai multor detalii menite să te convingă că vei avea de pierdut dacă îți pui centrală termică pe gaz.
„Orașele interzic noile centrale, cum este la Cluj, și din punctul meu de vedere e absolut corect ceea ce fac. Dar în același timp statul alocă bani pentru construirea de noi conducte, care să conecteze noi localități la gaze naturale, oamenii urmând să-și cumpere centrale pe gaz, pentru ca apoi să renunțe la ele sau să plătească taxe? Trebuie puțin mai multă coerență în ceea ce facem”, a declarat Răzvan Nicolescu.
În final, totul este despre bani, iar gazul pare o investiție proastă cu costuri ridicate. „Să nu-și mai pună centrală pe gaz, pentru că pe termen mediu și lung vor avea de pierdut. E sfatul pe care l-am dat celor mai apropiate persoane, chiar dacă din calculele economice poate să pară o soluție mai bună o centrală pe gaz decât pe electric. Dar cei care vor instala pe electric, vor avea de câștigat pe termen mediu și lung”, a mai precizat acesta.