Rusia intenționează să înăbușe vocile criticile la adresa regimului Vladimir Putin forțând străinii care intră în țară să semneze un „acord de loialitate”, a informat agenția de presă rusă, TASS.
Se pregătește ”angajamentul de loialitate”
Ministerul de Interne va introduce un proiect de lege privind ”angajamentul de loialitate” în temeiul căruia străinilor li se va interzice „discreditarea politicilor interne sau externe ale țării și a autorităților publice sau a oficialilor guvernamentali”, potrivit TASS, care a intrat în posesia unei copii a textului.
Intenția proiectului de lege este de a proteja „interesele naționale ale Rusiei”, a raportat TASS, citând documentul. Proiectul de lege ar interzice străinilor să critice politicile oficiale și istoria militară a URSS. De asemenea, ar interzice promovarea relațiilor LGBT.
Nu este clar dacă legea s-ar aplica turiștilor și altor vizitatori sau celor cu vize pe termen lung, scrie Business Insider.
Legea vine cu doar câteva luni înaintea alegerilor prezidențiale
Proiectul de lege, care urmează să fie trimis în curând Parlamentului, vine cu doar câteva luni înaintea alegerilor prezidențiale de anul viitor.
De la invazia Ucrainei, în februarie 2022, Rusia a introdus o serie de legi dure care interzic discreditarea armatei, iar instanțele au pronunțat pedepse la închisoare pentru activiștii opoziției.
Pe măsură ce alegerile prezidențiale din 2024 se apropie, Putin a prezentat războiul ca parte a unei bătălii existențiale cu Occidentul, spunând că va apăra civilizația „sacră” a Rusiei de ceea ce el consideră a fi decadența Occidentului.
Activiștii opoziției și diplomații străini de la Moscova au avertizat că autoritățile își întăresc poziția față de orice disidență, înainte de alegerile prezidențiale.
De ce e nevoie de cenzură
Kremlinul a declarat la începutul lunii noiembrie că este nevoie de o anumită cenzură, deoarece trupele ruse luptă în Ucraina, și i-a avertizat pe cei care doresc să critice armata să se gândească de două ori înainte de a o face.
Pentru ca proiectul să devină lege, acesta trebuie să fie prezentat Dumei de Stat, camera inferioară a parlamentului Rusiei, și să treacă prin revizuirea comisiei și mai multe lecturi înainte de a ajunge la Putin pentru promulgare.
Președintele Comitetului Dumei de Stat al Federației Ruse pentru afaceri cu CSI, Leonid Kalașnikov a spus că proiectul de lege este în lucru, la acesta colaborând Ministerul de interne, guvernul, administrația prezidențială, precum și comisia sa.
„Proiectul de lege privind așa-numitul „acord de loialitate” cu cei care intră în Federația Rusă este apoape gata”, a declarat Kalașnikov pentru Interfax.
În 2020, Rusia şi-a extins legislaţia împotriva „agenţilor străini” pentru ca această etichetă să se li se aplice şi persoanelor care adună în mod deliberat informaţii militare sau privind tehnica militară considerate ca fiind folosite în interesele unui guvern străin sau ale unei organizaţii străine.
Lista FSB
Lista de 60 de subiecte neclasificate a fost publicată de către Serviciul Federal de Securitate pe un site guvernamental, multe dintre ele legate de armată.
Serviciul Federal de Securitate este de părere că aceste subiecte, dacă ar ajunge pe mâna guvernelor străine, ar putea fi folosite împotriva securităţii Rusiei.
Lista include subiecte precum achiziţii militare, starea trupelor, poziţiile soldaţilor, numărul militarilor, datele lor personale şi problemele din procesul de dezvoltare a agenţiei spaţiale a Rusiei, Roscosmos.
Atât cetăţenii ruşi, cât şi cei non-ruşi pot fi etichetaţi drept „agenţi străini”, potrivit legislaţiei implementate în Rusia.
Amendă sau până la 5 ani după gratii
Persoanele care sunt catalogate astfel pot fi amendate şi chiar trimise la închisoare până la cinci ani dacă nu respectă unele cerinţe, cum ar fi prezentarea de documente care să fie incluse oficial în registrul de stat al agenţilor străini din Rusia.
Rusia a etichetat mai multe media şi zeci de jurnalişti ca „agenţi străini”. Este o etichetă care aminteşte de perioada Războiului Rece şi care le cere instituţiilor media să indice vizibil în toate materialele lor faptul că sunt „agenţi străini”, ceea ce le reduce încasările din publicitate.
Oficialii ruşi apără această lege, insistând că este necesară pentru ca ţara să fie protejată împotriva amestecului străin şi pentru ca jurnaliştii şi instituţiile media etichetate astfel să poată funcţiona în continuare.