Schimbările climatice vor genera un exod nemaiîntâlnit. Banca Mondială avertizează că „migranții climatici” vor fi cu zecile de milioane în următoarele decenii, chiar dacă se iau măsuri urgente.
Raport-BOMBĂ privind schimbările climatice: Va fi un exod fără precedent!
Schimbările climatice ar putea determina peste 200 de milioane de oameni să-și părăsească casele până în 2050, dacă nu se iau măsuri urgente, a avertizat Banca Mondială, potrivit Al Jazeera.
Instituția financiară internațională a cerut statelor să reducă emisiile globale și diferența de dezvoltare, pentru a evita efectele schimbărilor climatice precum lipsa apei, scăderea productivității culturilor și creșterea nivelului mării.
Cel mai pesimist scenariu
În cel mai pesimist scenariu, raportul Groundswell al Băncii Mondiale prezice că peste 216 de milioane de oameni din șase regiuni ale lumii ar putea fi în mișcare până în 2050. Asta va duce la „puncte fierbinți ale migrației climatice” până în 2030, care vor continua să se răspândească și să se intensifice până în 2050.
Regiunile analizate in raport sunt America Latină, Africa de Nord, Africa Sub-Sahariană, Europa de Est, Asia Centrală, Asia de Sud și Asia de Est.
Africa subsahariană a fost identificată drept cea mai vulnerabilă regiune din cauza deșertificării, a coastelor fragile și a dependenței populației de agricultură. Se estimează că, în cel mai rău caz, până la 86 de milioane de oameni se vor deplasa în interiorul granițelor naționale. Africa de Nord ar putea avea 19 milioane de „migranți climatici” în mișcare, echivalentul a aproximativ 9% din populația sa.
„La nivel global, știm că trei din patru persoane care se mută rămân în țările respective”, a declarat Kanta Kumari Rigaud, specialist în mediu principal la Banca Mondială și coautor al raportului.
Printre acțiunile recomandate de BM se numără atingerea emisiilor nete zero până la mijlocul secolului și investiții în dezvoltarea ecologică, în conformitate cu acordul de la Paris.
Sursa foto: Dreamstime