Un ciclon polar se îndreaptă spre România
Un ciclon polar vine spre România. Florinela Georgescu, directorul de prognoză al Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), a indicat că, începând de luni, se va produce o schimbare radicală în vreme. Un ciclon polar este prognozat să intre în România, generând o scădere semnificativă a temperaturilor și existând probabilitatea ridicată de precipitații sub formă de ninsori abundente și vânturi puternice de viscol.
„Este foarte important că zona colorată mov (n.r. zona cu temperaturi foarte mici) este foarte vastă. Ocupă toată partea de nord a continentului şi indică prezenţa unui aer generat în zona arctică. Zona Atlanticului de Nord este în continuare foarte activă şi generează furtuni. Totul porneşte de acolo. Ultima furtună a avut o traiectorie spre est, în spatele ei urmând să tragă acest aer rece înspre Europa Centrală, înspre Europa de Sud-Est, spre ţara noastră. Asta aşteptăm să se întâmple în zilele următoare, după ce vom termina cu temperaturile foarte ridicate.
Deocamdată, mâine, poimâine, pe partea de sud a ţării, chiar şi duminică, va fi foarte cald şi vom avea temperaturi de 16-17 grade Celsius în luna ianuarie, ceea ce înseamnă mai multe de 10 grade peste medie. De la aceste temperaturi, cam 8 grade în nordul Moldovei, ajungem ca, probabil, marţi sau miercuri, perioada cea mai rece, să nu mai avem maxime pe Moldova mai mari de -8 sau -9 grade Celsius. „, a spus aceasta.
Un ciclon își face apariția
Florinela Georgescu, directorul Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), a menționat că se observă o activitate intensă a circulației aerului în zona Atlanticului de Nord și a Europei. Ea a subliniat că această situație este indicativă pentru schimbări rapide în evoluția vremii în următoarele două săptămâni.
A adăugat că formele depresionare din Marea Mediterană ar putea conduce la apariția de cicloni, care, în interacțiune cu aerul extrem de rece, ar putea influența condițiile meteorologice în apropierea regiunii de sud-est a țării. Conform estimărilor, această schimbare ar putea avea loc începând de luni spre marți, posibil chiar marți sau miercuri. În cazul concretizării acestui scenariu, se așteaptă nu doar o scădere bruscă a temperaturilor în săptămâna viitoare, ci și intensificări ale vântului în partea estică a țării, în Moldova și Dobrogea. Este posibil să apară și precipitații sub formă de ninsoare. Georgescu a subliniat că în aceste condiții ar exista clar condiții de viscol.
„Este o situaţie cu o circulaţie foarte activă a aerului în zona Atlanticului de Nord şi a Europei şi spun acest lucru pentru că aşteptăm schimbări în evoluţia vremii în următoarele două săptămâni, schimbări destul de rapide. Trebuie să ţinem cont şi că Marea Mediterană va genera formaţiuni depresionare, cicloni, care vor antrena aerul mai cald exact la contactul cu aerul foarte rece şi ne aşteptăm ca la un moment dat să ajungă la noi, aproape de partea de sud-est a ţării. Acest lucru s-ar putea întâmpla luni spre marţi, marţi sau poate miercuri.
Dacă iese acest scenariu, înseamnă nu numai că se va răci foarte tare săptămâna viitoare, dar vor fi şi intensificări ale vântului pe partea de est a ţării, în Moldova, Dobrogea. S-ar putea să şi ningă. În această situaţie, categoric vor fi condiţii de viscol”, a explicat Florinela Georgescu, director al Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), la Antena 3 CNN.