Rusia a atacat Turcia după declarațiile Ankarei privind susținerea Crimeii. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că remarcile făcute de ministrul turc de Externe, Mevlut Cavusoglu, conform cărora Peninsula aparține Ucrainei, sunt ”inacceptabile”.

„Problema Crimeea este cea care creează dezacorduri semnificative”, a spus Peskov.

O relație cu mai multe fețe cu cel mai mare vecin al său de la Marea Neagră

Ieșirea la rampă a Turciei pe acest subiect arată șpagatul pe care încearcă să-l facă Ankara. Turcia susține pe de-o parte Ucraina și pe tătarii din Crimeea și menține, în paralel, o relație cu mai multe fețe cu cel mai mare vecin al său de la Marea Neagră, Rusia.

„Nu am recunoscut niciodată anexarea ilegală a Crimeei și subliniem în mod constant că nu vom face acest lucru”, a fost declarația lui Cavusoglu care a iritat Rusia.

Nostalgia Turciei pentru Crimeea și solidaritatea cu tătarii musulmani din peninsulă, deportați în masă de Stalin în Asia Centrală, și care se confruntă cu o represiune dură sub Vladimir Putin, persistă din vremmea războiului ruso-turc.

Președintele Zelenkski și președintele Erdogan au semnat o declarație de 20 de puncte în care Turcia și-a reiterat opinia că Ucraina ar trebui să adere la NATO, la care Turcia însăși a aderat în 1952 din cauza temerilor privind URSS.

Declarația cere și revenirea Crimeei la Ucraina și „scoaterea de sub ocupație” a Donbas, din estul Ucrainei, unde separatiștii susținuți de Rusia și armata ucraineană rămân împotmolite în război.

Importanța Turciei pentru Kiev se vede după drone

În ultimii ani, pentru Ucraina importanța Turciei a crescut și mai mult. Ucraina este printre puținele țări occidentale care nu au plasat Turcia pe o listă roșie din cauza pandemiei COVID-19, așa cum a făcut Rusia, una dintre cele mai mari surse de turiști pentru Turcia.

Începând din 2018, Kievul achiziționează, spre disperarea Moscovei, drone militare turcești. Ucraina spune că cumpără dronele în scopuri defensive, alte cinci drone Bayraktar TB2 fiind programate pentru livrare anul acesta.

Turcia a simțit pe pielea ei mânia lui Putin

Turcia a simțit pe pielea ei mânia lui Putin, când a doborât un avion rusesc deasupra Siriei, în 2015. Liderul rus a aplicat sancțiuni comerciale Turciei, a oprit turiștii ruși să călătorească în Turcia și a organizat o campanie diplomatică de denigrare, inclusiv acuzațiile potrivit cărora Ankara vindea petrol în numele ISIS.

Președintele Volodimir Zelenski a lansat la Kiev, în prezența mai multor lideri internaționali, „Platforma Crimeea”. Scopul pe termen lung este obţinerea eliberării peninsulei de sub ocupaţia Rusiei şi revenirea sa la Ucraina.

Explicația oficială a Ankarei pentru absența lui Erdogan la Kiev a fost că Turcia trebuie să mențină un canal deschis cu Moscova. Iar acest lucru este în interesul Ucrainei și al tătarilor. Coincidență sau nu, exportatorul rus de armament Rosboronexport anunța în aceeași zi că Turcia negociază un nou acord pentru al doilea lot al sistemelor ruseşti de apărare antiaeriană S-400.