Teoria evolutivă explică o mare parte din ceea ce s-a întâmplat deja, prezice ce se va întâmpla în viitor și sugerează strategii de management eficiente, potrivit Sciencealert.
Cum evoluează virușii
Noile tulpini virale se pot dezvolta și prin recombinare, atunci când virușii dobândesc gene de la alți viruși sau chiar de la gazdele lor. Ne putem aștepta ca evoluția să favorizeze tulpinile de virus care duc la o curbă epidemică mai abruptă, producând mai multe cazuri. În al doilea rând, ne putem aștepta ca evoluția virusului să scurteze timpul necesar pentru ca cineva să se infecteze și să-i infecteze pe alții.
Această teorie explică de ce varianta Delta afectează acum lumea și înlocuiește tulpina originală din Wuhan.
Tulpina inițială Wuhan avea o valoare R de 2-3, dar valoarea R a Delta este de aproximativ 5-6 (unii cercetători spun că această cifră este chiar mai mare). Deci, cineva infectat cu Delta este probabil să infecteze cel puțin de două ori mai mulți oameni decât tulpina inițială Wuhan.
Există, de asemenea, dovezi că Delta are un interval serial mult mai scurt în comparație cu tulpina originală Wuhan.
Vaccinurile afectează evoluția virusului?
Vaccinurile COVID-19 concepute pentru a proteja împotriva tulpinii originale acționează împotriva Delta, dar sunt mai puțin eficiente. Teoria evolutivă prezice acest lucru. Variantele virale care se pot sustrage vaccinurilor au un avantaj evolutiv.
Deci, ne putem aștepta la „o cursă a înarmării” între dezvoltatorii de vaccinuri și virus pe fondul evoluției virale. Acesta este motivul pentru care este probabil să ne facem și o a treia și o patra doză de vaccin, concepute pentru a depăși aceste noi variante.
Ce știm despre variantele viitoare
Pe termen scurt, este foarte probabil ca evoluția să continue să „ajusteze” virusul. Astfel, valoarea sa R va continua să crească (mai mulți oameni vor fi infectați într-o generație). Apoi intervalul serial va scădea (oamenii vor deveni infecțioși mai devreme), iar variantele vor face vaccinurile mai puțin eficiente.
Nu se știe cât de departe ar putea merge aceste schimbări și cât de repede s-ar putea întâmpla.
Virusul va deveni mai mortal?
Experții spun că există o posibilitate realistă de a se dezvolta tulpini mai virulente prin recombinare (ceea ce se știe că fac alte coronavirusuri).
Nu se poate spune cu adevărat dacă virusul va deveni mai mortal în timp. Așa cum nici nu ne putem aștepta ca virusul să devină inofensiv peste noapte.
Sursă foto: Dreamstime