Va începe al III-lea Război Mondial cu un tweet, se întreabă toată lumea după mesajul extrem de dur al lui Donald Trump? Chiar dacă președintele american este cunoscut pentru firea sa imprevizibilă și non-conformistă, un mesaj de o asemenea seriozitate, făcut pe Twitter, derutează.
Șeful Casei Albe le-a transmis rușilor că trebuie să se pregătească pentru rachetele americane, pentru că nu ar fi trebuit să se alieze cu „un nebun care își gazează propriul popor”, aluzie la Bashar al-Assad, liderul sirian. Totul se întâmplă după ce sâmbătă, dictatorul sirian ar fi ordonat un atac cu armă chimică asupra unei zone controlate de rebeli antiguvernamentali.
Organizația Mondială a Sănătății spune că în atac au fost afectați 500 de oameni, mulți dintre ei copii. Totul sub ochii militarilor ruși care s-ar afla în Siria că să lupte cu Statul Islamic, dar care, de fapt, îi ajută pe militarii lui Bashar al-Assad să scape de toți oponenții lui. Atenție, nu este doar un război retoric. Nervii sunt întinși la maximum în Mediterana. Două nave militare americane se îndreaptă deja către estul Mediteranei, iar aviaţia civilă a fost deja avertizată asupra unui posibil bombardament. Există deja şi o fereastră de 72 de ore, interval în care Eurocontrol le-a recomandat companiilor aeriene să modifice traseele de zbor care survolează estul Mării Mediterane.
Ce se va întâmpla? Care sunt opțiunile americanilor? Acum două zile, Donald Trump a fost întrebat dacă Vladimir Putin este responsabil pentru asta. S-ar putea, s-ar putea, a răspuns Donald Trump. Și dacă e, răspunsul va fi unul foarte dur.
Între timp, Kremlinul i-a răspuns, ironic și pe un ton superior, lui Donald Trump: Moscova nu participă la „twitto-diplomaţie” şi susţine „abordările serioase”. Pe de altă parte, Moscova a profilat propriul scenariu şi propriile acuzații: presupusul atac chimic vizând rebeli sirieni la Duma a fost „regizat în faţa camerelor de luat vederi” de către Căştile Albe, o organizaţie de salvatori sirieni din zona rebelă, cea care a denunţat prima acest atac. Acuzaţia vine de la nivelul armatei ruse. „Operând numai în rândul teroriştilor, Căştile Albe au regizat din nou, în faţa camerelor de luat vederi, un atac chimic contra unor civili în oraşul Duma”, a declarat generalul Viktor Poznihir într-o conferinţă de presă.
După aceste mesaje, pare că un atac al americanilor asupra Siriei e doar o chestiune de timp.
Care sunt opţiunile militare?
Aviaţia civilă a fost deja avertizată asupra unui posibil bombardament. Există deja şi o fereastră de 72 de ore, interval în care Eurocontrol le-a recomandat companiilor aeriene să modifice traseele de zbor care survolează estul Mării Mediterane.
Statele Unite au două nave de război în Marea Mediterană, un distrugător şi un vas de transport. Marina americană are detaşate în lume opt submarine, poziţia lor este secretă, dar dacă oricare dintre ele e în apropierea ţărmului sirian, poate ataca.
În această ripostă armată, Statele Unite ar putea conta pe ajutorul Franţei, care poate oricând să ridice avioane Rafale de la bazele sale din Iordania şi Emiratele Arabe Unite. Avantajul e că aparatele de zbor pot acţiona din afara zonei protejate de apărare antiaeriană. Francezii mai au şi o fregată în Marea Mediterană, echipată cu rachete de croazieră.
S-ar putea alătura operaţiunilor şi britanicii, care au la dispoziţie o bază aeriană în Cipru.
Rusia, care a promis să apere trupele lui Bashar al-Assad, are două centre de operaţiuni: unul în apropiere de Latakia, celălalt – la Tartus.
Siria e oricum un butoi cu pulbere, încă de acum şapte ani, când un război civil a început să macine ţara.