Conform articolului 5 din Tratatul Nord Atlantic, în cazul unei agresiuni împotriva unui stat membru, toate statele din alianță trebuie să intervină, așa cum cred de cuviință, pentru a-și apăra partenerul. Având în vedere că Ucraina nu este un stat membru al NATO, organizația nu are nicio obligație de natură juridică în a ajuta statul într-o situație de conflict. Pe de altă parte, nu există nicio garanție solidă din punct de vedere juridic pentru România sau pentru restul statelor membre cu privire la „intervenția NATO”. Președintele Joe Biden a menționat că NATO nu va interveni în Ucraina în cazul unui război, dar va impune sancțiuni economice „așa cum nu s-a mai văzut”.

În acest context problema securității Ucrainei rămâne o prioritate pentru statele membre NATO, însă la nivel de intervenție, organizația ar avea un rol secundar. Diferite studii arată cât de greu s-ar mobiliza trupele NATO staționate în Germania pentru a ajuta România într-un potențial conflict cu Rusia. Șansele ca NATO să intervină, indiferent de modul în care conflictul evoluează, sunt din aceste cauze minime, iar analiștii Reuters sunt de părere că Uniunea Europeană ar avea un rol mai important.

Cum răspunde NATO agresiunilor rusești

O decizie de natură strategică este creșterea prezenței militare în Marea Neagră și în regiunea baltică. Totodată, NATO ar ajuta Ucraina în cazul în care Rusia va demara o serie de atacuri cibernetice, menționează surse Reuters.

Ucraina este privită ca un stat partener al NATO, adică nu există în continuare destul interes în a deveni parte din alianță. „Este important să facem distincţia între aliaţii din NATO şi un partener ca Ucraina. Ucraina este un partener, unul extrem de apreciat”, declara pe 30 noiembrie secretarul general, Jens Stoltenberg.

Acesta a transmis că NATO va semna un acord pentru o mai strânsă colaborare cu Kievul în materie de securitate cibernetică. Site-urile guvernului ucrainean au fost atacate în ultima perioadă de diferiți hackeri, Rusia fiind considerată a fi principala sursă a agresiunilor.

Soarta Ucrainei rămâne sub semnul întrebării, deoarece NATO nu a trimis trupe nici în Polonia și nici în România pentru a descuraja mișcările militare. Totodată, dacă s-ar lua decizia unei astfel de întăriri ale efectivelor, trebuie luat în calcul faptul că divizia multinațională staționată în România este una exclusiv terestră, neavând capabilități aeriene sau navale.