Va intra în vigoare în România! Se va aplica la nivel național. Tocmai au anunțatv

O nouă propunere legislativă, care va ajunge în curând în Parlament, prevede ca valabilitatea autorizației de construire să poată fi prelungită cu 24 de luni. În prezent, Legea nr.50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcții prevede ca valabilitatea autorizației să fie prelungită cu 12 luni.

Potrivit unui amendament introdus la Camera Deputaților, această propunere legislativă prevede ca prelungirea valabilității autorizației să se acorde gratuit și să nu fie pe o perioadă mai lungă de 24 de luni.

Legea în vigoare mai arată că în cazul în care lucrările de construcție nu pot fi începute sau executate integral în termenul stabilit, atunci investitorul poate cere prelungirea acestei perioade.

Perioada în care poate fi cerută prelungirea valabilității autorizației va crește și ea

Propunerea legislativă anterior menționată mai prevede ca investitorii să aibă timp 45 de zile în care să ceară prelungirea valabilității autorizației de construire. Amintim că, în prezent, această perioadă de timp este de doar 15 zile.

Inițiatorii proiectului spun că este necesar ca această perioadă de timp să fie majorată deoarece, în acest mod, autoritățile publice locale vor avea mai mult timp la dispoziție pentru a parcurge procedurile legale, pe fondul numărului mare de autorizații ce vor avea nevoie de prelungire.

În ceea ce privește autorizațiile care au fost deja prelungite cu până la 12 luni, acestea vor mai putea cere o prelungire cu o perioadă egală cu diferența până la 24 de luni.

De asemenea, proiectul mai arată că autorizațiile care au mai puțin de 30 de zile până la data expirării, la momentul intrării în vigoare a acestei legi, se vor prelungi cu 90 de zile.

Inițiatorii acestei propuneri legislative spun că este necesară din cauza blocajelor la nivel economic, apărute în ultima perioadă, referindu-se la criza materialelor de construcții, la creșterea prețurilor materialelor de construcții, la deficitul forței de muncă, la perioadele de lockdown, la efectele care au produs sincope în procesul de construire și care au dus la imposibilitatea finalizării lucrărilor de construcții în termenele estimate în primă fază.