Va lovi ca un tsunami! Vom avea 500 de decese pe zi. E cumplit ce va veni

spital coronavirus

În ultimele 24 de ore au fost înregistrate 7.095 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19). Totodată, au fost raportate de către INSP 113 decese. Specialiștii nu au deloc vești bune. Situația se pare că se va înrăutăți curând. Cel mai probabil, în mijlocul lunii octombrie am putea să avem zile cu 500 de decese. Iată riscurile la care ne expunem.

Specialiștii nu au vești prea bune. Cel mai probabil, în mijlocul lunii octombrie am putea să avem zile cu 400 de decese și chiar și cu 500 de decese. Cercetătorul Octavian Jurma a explicat care sunt riscurile la care ne expunem, dacă nu se vor lua măsuri.

”Îngrijorător este faptul că dintre toți indicatorii, numărul de decese este cel care crește cel mai repede. Am avut o creștere cu 102% a numărului de decese, săptămâna trecută (13-19 septembrie) față de săptămâna precedentă.

Am avut 524, cu o medie de 75 de decese pe zi, față de săptămâna 6-12 septembrie, când am avut 259 de decese, cu o medie de 37 de decese pe zi. Aici discutăm de decesele atribuite în 24 de ore, nu de cele raportate din urmă, care ar putea să distorsioneze curba.

Însă este mai mult ca sigur că decesele raportate în 24 de ore nu sunt toate cele înregistrate, probabil unele se vor raporta peste câteva zile, însă nu cred că mai este un volum atât de mare încât să distorsioneze imaginea pe care o avem.

Ideea este că numărul acestor decese pe care le vedem nu este mărit artificial ci, din contră, pare să fie un număr ușor mai mic decât cel care se înregistrează zilnic. Și probabil vor mai fi ajustări ascendente cum am văzut pe parcursul lunilor trecute.

Dacă am fi continuat cu o creștere de 80%, făcând media dintre cele două săptămâni de creștere, acest lucru ar însemna că numărul de decese din această săptămână (20-26 septembrie) se va apropia de 900-1.000. Dar deja media zilnică, din cele două zile ale acestei săptămâni, este de 112, din păcate. Prognoza că vom avea peste 900 de cazuri până la finalul săptămânii, dacă se menține în acest ritm, este corectă”, a explicat cercetătorul Octavian Jurma pentru Ziare.com.

”Valul 4 a venit peste noi și va lovi ca un tsunami, în două săptămâni. Iar noi acum, cumva psihologic, ne-am programat astfel încât pragurile noastre de alertă au urcat.

Când s-a dublat de la 1.000 la 2.000 de cazuri de pe luni pe marți, nimeni nu s-a agitat. Abia când s-a dublat de la 2.000 la 4.000 de cazuri s-au alertat un pic autoritățile, de la 4.000 la 6.000 s-au agitat, iar când o să ajungem la 8.000 de cazuri, abia atunci va fi o panică”, a explicat Octavian Jurma.

„1.600 de decese în săptămâna 27 septembrie-3 octombrie”

”Avem 1.600 de decese în săptămâna 27 septembrie-3 octombrie. Este posibil să avem zile cu peste 200 de decese, dar și zile cu peste 300 de decese. Ar bate recordul de decese pe care l-am înregistrat dar probabil va fi depășit și recordul privind numărul internărilor la ATI.

Deci, cumva pandemia se mișcă atât de repede, încât curbele acestea care vin din urmă arată că valul 4 este ca un cumul ale valurilor 2 și 3.

Dacă nu se iau măsuri și mergem în continuare în același ritm, am putea în mijlocul lunii octombrie să avem zile cu 400 de decese și chiar și cu 500 de decese. Adică am putea avea săptămâni cu peste 2.000 și chiar cu peste 4.000 de decese, dacă nu se iau măsuri în perioada imediat următoare”, a mai spus specialistul Octavian Jurma.

„Ne gândim că nu merg copiii la școală, dar nu ne gândim că acești copii pot rămâne orfani”

Cercetătorul a mai spus că ”folosirea green-pass și a măștilor este o soluție importantă. Poate că la început ai un sentiment că ai putea fi îngrădit dar după două zile îți dai seama că ești în siguranță dacă toată lumea le folosește, mai ales acum când se vede o creștere a deceselor în rândul tinerilor.

Nimeni nu mai este ”scutit”. Decesul unui tânăr între 20 și 29 de ani este o tragedie, la fel și între 30 și 39 de ani, între 40 și 49, tot ceea ce intră în zona aceasta sub 60 de ani, chiar. Sunt oameni care au familii, lasă copii orfani. Noi ne gândim că nu merg copiii la școală, dar nu ne gândim că acești copii pot rămâne orfani”.

Sursă foto: Dreamstime