La acea dată, şeful instituţiei a precizat că suma totală a sancţiunilor este o amendă record la nivelul Uniunii Europene în ceea ce priveşte companiile petroliere.
Astăzi, Consiliul Concurenţei a publicat pe site-ul instituţiei Topul amenzilor aplicate în ultimii şapte ani. Pe primul loc este amenda aplicate celor şase companii petroliere OMV Petrom SA, OMV Petrom Marketing SRL, Lukoil România, Rompetrol Downstream, Mol Romania şi ENI România (fosta Agip), pentru încheierea unei înţelegeri anticoncurenţiale privind eliminarea de pe piaţă a unui sortiment de benzină. Sancţiunea a fost aplicată în decembrie 2011:
1. 891.729.966 lei – (anul 2011) din care:
- SC OMV Petrom SA (la data încălcării legii opera benzinăriile Petrom şi Petrom V) – 366.530.965 lei
- SC OMV Petrom Marketing srl (la data încălcării legii opera benzinăriile OMV) – 137.288.031 lei
- SC Lukoil Romania SRL- 136.894.846 lei
- SC Rompetrol Downstream SRL – 159.553.612 lei
- SC Mol Romania Petroleum Products SRL – 80.267.746 lei
- SC ENI Romania SRL (operează benzinăriile AGIP) – 11.194.766 lei
La jumătatea lunii martie, capital.ro informa că toate cele şase companii petroliere sancţionate de Consiliul Concurenţei cu o amendă totală de peste 880 milioane de lei au atacat în instanţă decizia instituţiei, iar în aceea perioadă a apărut şi prima decizie a Curţii de Apel Bucureşti. Fiecare dintre cele şase companii a deschis câte două procese împotriva Consiliului, unul prin care cere suspendarea deciziei, iar celălalt pentru anularea amenzii. Încă de la anunţarea amenzii, companiile petroliere au anunţat că vor contesta în instanţă decizia Consiliului Concurenţei.
Prima decizie a instanţei: surpriză sau nu?
OMV Petrom Marketing SRL (companie deţinută 100% de Petrom) a contestat în instanţă amenda Consiliului Concurenţei la finele lunii februarie. Dacă în procesul ce are ca obiect anularea amenzii, primul termen a fost stabilit pentru 21 mai, în dosarul privind suspendarea executării actului Consiliului Concurenţei, judecătorii au respins acţiunea reclamantului – OMV Petrom Marketing, “ca fiind neîntemeiată”. Totuşi, compania poate face recurs în termen de 5 zile de la comunicare, dar trebuie să se adreseze Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Amintim faptul că OMV Petrom Marketing a fost sancţionată cu o amendă în valoare de 137,28 milioane de lei, conform datelor comunicate Bursei de Valori Bucureşti de OMV Petrom.
Aşa cum se poate observa decizia Curţii de Apel Bucureşti nu este definitivă şi irevocabilă, astfel că nu putem aprecia dacă OMV Petrom trebuie sau nu să achite amenda integral. De altfel, şeful Consiliului Concurenţei preciza, în luna ianuarie, că “ele (companiile amendate –n.r.) pot cere suspendarea plăţii, dar din ce în ce mai rar instanţele acceptă acest lucru. (…) Nu ştiu cum va proceda instanţa, dar este posibil să treacă trei ani până vom avea o decizie definitivă şi irevocabilă."
Între timp, toate cele şase companii care au cerut în instanţă suspendarea amenzii au pierdut la Curtea de Apel.