Oamenii de știință din întreaga lume au fost surprinși de un asteroid care se îndrepta spre Pământ. A fost vorba doar de o simulare. Mai mulți specialiști de la companii americane și europene au participat la un fel de simulare organizată de NASA, în care s-au confruntat cu o situație ipotetică: un asteroid aflat la 35 de milioane de mile distanță se apropia de Terra, urmând să o lovească în șase luni.
Cu fiecare zi care trecea, participanții au conștientizat dimensiunea, traiectoria și probabilitatea de impact a asteroidului. După care au trebuit să coopereze și să își folosească datele tehnologice pentru a vedea dacă pot face ceva pentru a-l opri.
Din păcate, concluzia lor nu a fost una dătătoare de speranță. Experții spun că niciuna dintre științele și tehnologiile actuale nu pot opri ipoteticul asteroid, având în vedere perioada de șase luni, conform simulării. În cazul în care ar fi real, asteroidul s-ar prăbuși, cel mai probabil, în Europa.
„Din câte știm, niciun asteroid nu prezintă în prezent o amenințare pentru Pământ. Aproximativ două treimi din asteroizi au o dimensiune de 140,2 metri sau și chiar mai mare, suficient pentru a face ravagii semnificative. Iar mulți rămân nedescoperiți.
De aceea, NASA și diferite companii încearcă să observe astfel de situații”, a precizat NASA într-un comunicat.
Avertisment din partea celor de la NASA
„Aceste simulări ajută în cele din urmă comunitatea de apărare planetară să comunice și cu guvernele noastre pentru a ne asigura că suntem cu toții coordonați în cazul în care o potențială amenințare de impact va fi identificată în viitor”, a declarat Lindley Johnso, oficial NASA.
Asteroidul fictiv din cadrul simulării a fost cunoscut sub numele de 2021PDC. În situația dată de NASA, prima dată a fost „reperat” pe 19 aprilie. Moment în care se credea că ar fi avut o probabilitate de 5% să lovească planeta, pe 20 octombrie, la șase luni de la data descoperirii sale.
Simularea care dă fiori
Însă în Ziua 2 a simulării, a avansat rapid către 2 mai, când calcule ale impactului-traiectorie au confirmat că 2021PDC ar atinge cu siguranță atât Europa, cât și nordul Africii.
„Dacă ne vom confrunta cu scenariul ipotetic 2021PDC în viața reală, nu am fi în măsură să lansăm nicio navă spațială într-un răstimp atât de scurt, cu capacitățile actuale”, au spus participanții.
Aceștia au luat în calcul posibilitatea de a perturba asteroidul folosind un dispozitiv exploziv nuclear.
Dar în Ziua 4, cu o săptămână înainte de impact, s-a constatat că există şanse de 99% ca asteroidul să aterizeze undeva în apropierea frontierelor dintre Germania, Republica Cehia şi Austria. Iar impactul său ar fi la fel de puternic precum detonarea unei bombe nucleare.
O posibilitate pentru blocarea unui asteroid ar fi trimiterea unei nave spațiale, eliminând astfel traiectoria sa.La sfârșitul acestui an, NASA a programat să lanseze un test al unei astfel de tehnologii. Testul de redirecționare a asteroidului (DART) va trimite o navă spațială către asteroidul Dimorphos.
Lumea speră să nu mai aibă parte de un impact precum cel de-acum 65 de milioane de ani, când un asteroid cu o lățime de 10 km s-a prăbușit pe Pământ, ducând la dispariția dinozaurilor.
Dar, în 2013, un meteorit cu diametrul de aproximativ 19 metri, a intrat în atmosferă, la altitudinea de 95 de km și a explodat peste orașul Chelyabinsk din Rusia. Explozia sa trimis o undă de șoc care a spart geamurile clădirilor din zonă și a rănit peste 1.400 de oameni. Și a eliberat o energie similară celei produse de declanșarea simultană a 30 de bombe nucleare.