Multe produse populare pe care le cumpărăm, de la carnea de vită și până la cafea, au o latură întunecată. Adesea, acestea sunt cultivate sau produse pe terenuri unde s-au defrișat păduri. O nouă lege din Parlamentul European ar putea ajuta la prevenirea acestui lucru.
La finele anului trecut, legiuitorii din UE au ajuns la un acord privind interzicerea importurilor, în Uniunea Europeană, a mai multor produse, precum cacao, cafea și soia, dacă acestea contribuie la defrişări, scrie Vox.com. Există însă și o mare problemă. Aceste produse ”murdare” pot ajunge în țări care nu au o astfel de lege.
Actul normativ, care încă nu a fost aprobat oficial, ar putea da un impuls major pentru protejarea pădurilor. Europa este un mare consumator de bunuri străine, așa că ar putea ajuta la curățarea lanțurilor de aprovizionare ale companiilor multinaționale. Noua lege ar putea inspira reglementări similare privind defrișările în alte economii mari, cum ar fi cea din China și din SUA.
Uleiul de palmier, lemnul, cacao, carnea de vită şi cauciucul sunt direct vizate
Conform legislației, companiile vor trebui să ofere o declarație de conformitate, prin care dovedesc că lanțurile lor de furnizare nu contribuie la distrugerea pădurilor înainte de a vinde produse în UE. În caz contrar, ar putea plăti amenzi mari.
Activiștii de mediu susțin că legea nu merge suficient de departe și va încuraja companiile să-și redirecționeze produsele ”murdare” în altă parte. Este însă clar că, odată adoptată, legea va trimite un semnal puternic că piețele se schimbă: produsele care provoacă defrișarea pădurilor nu mai sunt acceptabile, iar angajamentele voluntare ale companiilor de a elimina defrișările nu mai sunt suficiente. Uleiul de palmier, lemnul, carnea de vită, cacao şi cauciucul sunt direct vizate, precum şi mai multe materiale asociate (piele, ciocolată, mobilier, hârtie, cărbune).
Noua lege ar putea schimba soarta pădurilor
Sistemul care produce hrana lumii îi distruge, în același timp, și pădurile. În zonele tropicale, care găzduiesc o mare parte din biodiversitatea lumii, agricultura provoacă aproape două treimi din totalul defrișărilor. Majoritatea pădurilor sunt tăiate pentru a face loc vitelor, culturilor de soia și de arbori de cacao. Multe dintre aceste produse intră apoi în lanțurile globale de aprovizionare și ajung pe rafturile cu alimente, subliniază Vox.
Corporațiile mari vor avea la dispoziție un an și jumătate pentru a se conforma
Este posibil ca UE să aprobe oficial legea în această primăvară și va intra în vigoare la scurt timp. Corporațiile mari vor avea la dispoziție un an și jumătate pentru a se conforma; companiile mai mici vor avea doi ani. Legea include o serie de posibile sancțiuni pentru companiile care nu se conformează, inclusiv amenzi. Unii experți susțin că legea nu va face nimic pentru a reduce distrugerea continuă a mediului.
„Din păcate, este o oportunitate ratată”, afirmă Matthew Spencer, director global la organizația de comerț durabil IDH.
O problemă ar fi că legea UE se aplică doar pădurilor, nu și altor ecosisteme cu ansambluri mai rare de arbori (cunoscute ca „alte terenuri împădurite”). De exemplu, într-o savana tropicală din Brazilia, numită Cerrado, fermele de soia se răspândesc, dar savana nu va fi protejată de regulament.
Spencer subliniază și că UE este o piață relativ mică pentru majoritatea mărfurilor asociate cu defrișările, altele decât cacao (UE reprezintă 60% din importurile globale). Legea va segrega piața: mărfurile care sunt deja produse pe terenuri nedefrișate vor merge în Europa, iar cele legate de distrugerea mediului vor continua să ajungă în China și India, unde nu există astfel de politici, a avertizat el.
Pentru Pascal Canfin, soluția este modificarea practicilor agricole : ”Ar trebui să susținem țările producătoare, în special de pe continentul african unde se produce multă cacao și unde producția de cauciuc și ulei de palmier va crește. Vrem să susținem companiile, actorii economici, țările implicate, să găsească modalități de producție care să excludă defrișarea”.