"Brexit-ul este o lovitură uriașă pentru procesul de integrare europeană și este incomparabil mai dăunătoare decât amenințarea ieșirii Greciei din zona euro", a declarat Nicholas Spiro, partener al Lauressa Advisory, cu sediul la Londra, într-un interviu telefonic.
Votul a dus la grave turbulenţe pe piețele financiare internaţionale. Lira sterlină a scăzut într-o şedinţă de tranzacţionare extrem de volatilă, la cel mai scăzut nivel față de dolar, din ultimele trei decenii. U.K. UKX şi acțiunile europene SXXP, au scăzut brusc cu -0.02%.
Dar greul şocului înregistrat pe burse s-a resimţit în sudul Europei. Indicele IBEX 35 al bursei spaniole a perdut peste 12%, în timp ce indicele FTSE MIB din Italia a scăzut cu aproape 11%.
Pe piața obligațiunilor s-au înregistrat creşteri, dar acest avânt al aşa-numitelor randamente periferice puner pe gânduri analiştii, care se tem de un anti-Establishment și de un curent anti-european în creștere în mare parte a continentului, care ar putea face ineficiente instrumentele de politică monetarăale BCE. Acest fapt ar putea ridica, prin urmare, întrebări în privinţa capacităţii Băncii Centrale Europene de a menţine situaţia la suprafaţă.
Preşedintele BCE, Mario Draghi, le-a spus liderilor Uniunii Europene la Bruxelles că decizia Marii Britanii de a părăsi UE ar putea reduce creşterea zonei euro în următorii trei ani cu 0,3 – 0,5%, comparativ cu precedentele estimări.
Luna aceasta, BCE previziona un avans al PIB-ului zonei euro de 1,6% în 2016 şi de 1,7% în 2017 şi în 2018.
Reducerea creşterii zonei euro va fi determinată de încetinirea din Marea Britanie şi de reducerea comerţului cu această ţară, unul din principalii parteneri comerciali ai zonei euro, a explicat Draghi. Acesta a avertizat că zona euro ar putea fi afectată şi de costul mai ridicat al capitalului, generat de scăderea acţiunilor la bursă.
“Există riscul ca oamenii din afara Europei să înceapă să vadă UE ca fiind neguvernabilă, după Brexit”, susţine preşedintele BCE. Mario Draghi a solicitat guvernelor să atenueze astfel de temeri prin eforturi comune şi să rezolve problema vulnerabilităţii sectorului bancar.
“Decizia alegătorilor din Marea Britanie de a vota pentru ieşirea ţării din Uniunea Europeană ar putea afecta recentele îmbunătăţiri înregistrate în economia zonei euro”, a avertizat economistul şef al BCE, Peter Praet.
Într-un discurs rostit la Londra, oficialul BCE a atras atenţia asupra riscurilor la adresa perspectivelor economice, provocate de incertitudinile externe, inclusiv impactul Referendumului din Regatul Unit şi al redresării economiei mondiale, încă fragile.
"Este esenţial să fie imediat stabilit un proces ordonat care să guverneze direcţia către noua stare de după referendum astfel încât să permită persoanelor fizice şi juridice să-şi ajusteze deciziile economice la noul mediu”, a explicat Praet. Acesta a adăugat că măsurile BCE de relaxare cantitativă pentru stimularea creşterii economiei şi-au sporit eficienţa.
Banca Centrală Europeană este ferm determinată să asigure stabilitatea preţurilor şi stabilitatea financiară în zona euro, a afirmat economistul şef al BCE.