Pe măsură ce îmbătrânim, tiparele noastre de somn se schimbă foarte mult. În general, multe probleme temporare de somn sunt „normale”, mai ales dacă ne confruntăm cu o serie de situații de viață în același timp.

Deci, ce ar trebui să faci dacă te trezești în miezul nopții și cum poți să adormi ușor și rapid?

Medicul australian Olivia Arezzolo are câteva sfaturi pentru cei care continuă să se trezească noaptea. Ea spune că există trei lucruri specifice pe care o persoană ar trebui să le facă, dacă se trezește în toiul nopții, și unul pe care să-l evite categoric, scrie Tomsguide.

Cauzele obișnuite ale tulburărilor de somn pot include poluarea fonică și luminoasă, temperatura, nevoia de a merge la baie, precum și anumite tulburări de somn, cum ar fi apneea în somn. Investiția în cea mai bună saltea și asigurarea unei temperaturi bune în camera în care dormim  sunt doar două moduri prin care putem reduce trezirile nocturne.

Iată ce recomandă Olivia Arezzolo:

insomnie
SURSA FOTO: Dreamstime

1. Sculați-vă din pat după 20 de minute

Dacă v-ați trezit și ați stat întins în pat uitându-vă pe pereți timp de 20 de minute, e timpul să vă ridicați și să mergeți în altă parte a casei.

„Ridicarea din pat este o întrerupere a tiparului, care rupe bucla repetitivă a gândurilor”, explică Arezzolo.

Să te chinuiești să adormi poate fi stresant, iar ultimul lucru pe care vrei să-l faci este să începi să asociezi patul cu un loc al stresului, deoarece acest lucru poate avea un impact de durată asupra calității somnului.

2. Purtați ochelari albaștri care blochează lumina

Pe timpul nopții, creierul nostru produce un hormon care induce somnul, numit melatonină. Melatonina ne ajută să adormim făcându-ne să ne simțim obosiți, dar stimularea luminii albastre emise de ecranele tehnologice reduce nivelul de melatonină, făcându-ne să nu putem lipi geană pe geană.

Arezzolo recomandă să ne punem „ochelari de blocare a luminii albastre” atunci când ne trezim în mijlocul nopții, pentru a evita perturbarea nivelului natural de melatonină.

„Orice lumină albastră va crește cortizolul, hormonul trezirii care determină trezirile nocturne”, subliniază Arezzolo. Din punct de vedere științific, nu e clar dacă ochelarii de blocare a luminii albastre funcționează, dar, spune ea, merită să încercați.

3. Citiți o carte sau scrieți câteva gânduri într-un jurnal

Arezollo sugerează să citiți, să meditați sau să scrieți într-un jurnal, pentru că pot reduce nivelul de stres. Jurnalul este o modalitate susținută de știință de a ajuta la reducerea anxietății. Scrieți lucrurile care vă fac să vă simțiți neliniștit pentru a rupe ciclul negativ al ruminației.

Cititul, meditația și ținerea unui jurnal reduc nivelul de stres doar dacă vi se par relaxante.